Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε την Ελβετία «να βρει λύσεις» μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τον περιορισμό της μετανάστευσης, αποκλείοντας οποιαδήποτε διαπραγμάτευση όσον αφορά την Αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.
«Η Ελβετία είναι αυτή που θα πρέπει να βρει τις λύσεις. Όχι εγώ, ούτε η Επιτροπή», δήλωσε ο Μπαρόζο στους δημοσιογράφους.
«Υπάρχουν ήδη επαφές» μεταξύ των Βρυξελλών και των ελβετικών Αρχών, όμως «δεν πρέπει να αυταπατώμαστε: δεν θα διαπραγματευτούμε όσον αφορά την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο Μπαρόζο σημείωσε ότι έλαβε υπόψη του την απόφαση που έλαβε την Τετάρτη η ελβετική κυβέρνηση να παρουσιάσει ως τα τέλη Ιουνίου ένα σχέδιο εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπονται στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα, το οποίο θα ακολουθήσει ένα νομοσχέδιο ως το τέλος του 2014.
Σεβόμαστε την απόφαση του δημοψηφίσματος, όμως «προκαλεί σοβαρά προβλήματα κυρίως στην Ελβετία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Προσφέρουμε στην Ελβετία μια ειδική κατάσταση. Η Ελβετία έχει πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην εσωτερική μας αγορά. Οι Ελβετοί μπορούν να εγκαθίστανται όπου θέλουν στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μπαρόζο.
«Δεν είναι δίκαιο η Ευρώπη να προσφέρει αυτές τις συνθήκες και η Ελβετία όχι», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «η πρώτη εμπορική εταίρος της Ελβετίας».
Τη Δευτέρα ανεστάλησαν μονομερώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ για μια συμφωνία για το ηλεκτρικό ρεύμα εν είδη αντιποίνων, αν και είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Η έγκριση, από την πλειοψηφία των Ελβετών, της πρότασης για επιβολή περιορισμούς στη μετανάστευση, έπεσε σαν κεραυνός στις Βρυξέλλες δεδομένου ότι η Ελβετία είχε υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις οποίες διασφαλιζόταν η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων. Πριν τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι συμφωνίες, η Ελβετία υποδεχόταν κάθε χρόνο 20.000-30.000 ξένους εργαζόμενους. Μετά την εφαρμογή της ελεύθερης κυκλοφορίας, κάτι που έγινε σταδιακά μετά το 2002, ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 80.000 ετησίως.
Το 50,3% των Ελβετών ενέκρινε την Κυριακή την πρωτοβουλία του δεξιού, λαϊκιστικού κόμματος UDC που ζητούσε την επαναφορά των ποσοστώσεων για να τερματιστεί η μαζική μετανάστευση. Με βάση το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση ακόμη και αν διαφωνεί μ’ αυτήν.