Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ παραδέχθηκε σήμερα ότι το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο Διαδίκτυο και το οποίο πλέον μένει να υπογράψει ο ίδιος δημιουργεί κάποια «προβλήματα».
«Υπάρχουν ένα ή δύο θέματα που δημιουργούν πρόβλημα, εργαζόμαστε σε αυτά», δήλωσε ο Γκιουλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τροποποιήσεις στον νόμο του 2007 που ρυθμίζει τη χρήση του Διαδικτύου, βάσει των οποίων η κυβερνητική αρχή τηλεπικοινωνιών (TIB) μπορεί να εμποδίζει την πρόσβαση, χωρίς δικαστική εντολή, σε ιστότοπους που «παραβιάζουν την ιδιωτικότητα» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που κρίνεται «προσβλητικό» ή ότι «κάνει διακρίσεις». Επίσης επιτρέπεται στην TIB να διατηρεί για δύο χρόνια πληροφορίες για το ιστορικό κάθε χρήστη, περιλαμβανομένων των ιστοτόπων που έχει επισκεφθεί στο Διαδίκτυο.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, έχουν καταγγείλει το νομοσχέδιο αυτό.
Η τουρκική αντιπολίτευση έχει επίσης ζητήσει από τον Γκιουλ να ασκήσει βέτο και να μην υπογράψει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι έχει στόχο να συγκαλύψει τις δικαστικές έρευνες που διεξάγονται για ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται και πρόσωπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο τούρκος πρόεδρος πρέπει να επικυρώσει το νομοσχέδιο σε διάστημα 15 ημερών, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να το στείλει πίσω στο κοινοβούλιο για τροποποιήσεις.
Ο Γκιουλ, συνοδοιπόρος του Ερντογάν και συνιδρυτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θεωρείται πιο διαλλακτικός και συμβιβαστικός από τον τούρκο πρωθυπουργό. Παρόλο που πρόσφατα έχει πάρει τις αποστάσεις του από τον Ερντογάν, ο Γκιουλ πολύ σπάνια έχει αντιταχθεί ανοικτά στις επιθυμίες του.