Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ταμείο με αποθεματικό 10 δισ. γιούαν (1,2 δισ. ευρώ) για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο θα ανταμείβει τις εταιρείες εκείνες που υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
Το ζήτημα της μόλυνσης ανησυχεί όλο και περισσότερο τους ηγέτες της Κίνας, οι οποίοι έχουν έμμονη ιδέα με την πολιτική σταθερότητα και επιδιώκουν να καταστέλλουν εν τη γενέσει τους πιθανές εστίες αναταραχής. Η ανερχόμενη μεσαία τάξη των πόλεων το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί εναντίον του μοντέλου της ανάπτυξης με κάθε κόστος, που συνέβαλε να δηλητηριαστεί ο αέρας, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος της ασιατικής χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι κινεζικές αρχές έχουν εκδώσει αναρίθμητες διαταγές και έχουν καταρτίσει αλλεπάλληλες πολιτικές για να υπάρξει απορρύπανση της χώρας, ενώ έχουν επενδύσει σε διάφορα σχέδια για την καταπολέμηση της μόλυνσης και έχουν επιτρέψει στα δικαστήρια να επιβάλλουν ακόμη και τη θανατική ποινή στις πιο σοβαρές υποθέσεις μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Όμως η επιβολή των κανόνων που έχει υπαγορεύσει το Πεκίνο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανομοιόμορφη σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι αρχές συχνά αρκούνται να εισπράττουν τους φόρους που καταβάλλουν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν.
Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, εξήγγειλε ότι η κεντρική κυβέρνηση θα δημιουργήσει το ταμείο με διαθέσιμα 10 δισεκ. γιούαν που θα παρέχει χρηματοδοτικά κίνητρα σε αντικατάσταση των κρατικών ενισχύσεων με στόχο «την καταπολέμηση της μόλυνσης σε περιοχές-κλειδιά», όπως ανέφερε μια ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης.
Οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες θεωρείται ότι πρωτοπορούν στους κλάδους τους όσον αφορά την μείωση των εκπομπών ρύπων θα λαμβάνουν «κίνητρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Η κυβέρνηση της Κίνας υποστηρίζει ότι ήδη έχει σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης η οποία κάνει τους κατοίκους πολλών πόλεων, ιδίως του Πεκίνου και της Σαγκάης, να ασφυκτιούν.
«Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πήρε (τη σημερινή του) μορφή σε μια μακρά χρονική περίοδο και πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσο σοβαρό είναι, να το αντιμετωπίσουμε και να επιμείνουμε ακατάπαυστα» στις προσπάθειες αυτής της φύσης, ανέφερε η ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί πρωτοβουλίες για αποτελεσματικότερη ενεργειακή διαχείριση και καθαρή ενέργεια, θα συνεχίσει να προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα των καυσίμων για τα οχήματα και να πιέζει να αποσυρθεί πεπαλαιωμένος εξοπλισμός ή ακόμα και να διακόψουν την λειτουργία τους τα πιο ρυπογόνα παλιά εργοστάσια, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.
Ακόμη, η κυβέρνηση επιδιώκει να «τελειοποιήσει» τον εποπτικό ρόλο των υπηρεσιών περιβαλλοντικής προστασίας και να «τυποποιήσει» την δημοσίευση πληροφόρησης σχετικά με την ρύπανση.
Και αυτόν τον χειμώνα, το πρόβλημα της αιθαλομίχλης ήταν ιδιαίτερα έντονο σε πολλές αστικές περιοχές και ασυνήθιστα οξύ στη Σαγκάη.
Η Κίνα ενδέχεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, να αναβαθμίσει το ως σήμερα παραγκωνισμένο υπουργείο Περιβάλλοντος, πιθανόν παρέχοντάς του τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε ορισμένα έργα, αλλά και την δικαιοδοσία να επιβάλει ποινές σε όσους ρυπαίνουν, στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού τον επόμενο μήνα.