«Ένα Σύνταγμα είναι το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης για να ενισχύσει η Τουρκία το δημοκρατικό της σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.

Το σημερινό Σύνταγμα της Τουρκίας, το οποίο κληροδότησαν στη χώρα οι στρατιωτικοί με το πραξικόπημα του 1980, παρά τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί, αποτελεί στόχο επικρίσεων καθώς θεωρείται ότι ευνοεί μια απολυταρχική αντίληψη της εξουσίας.

Ένα νέο Σύνταγμα θα διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης, σημείωσε ο Φούλε, ο οποίος αναφέρθηκε «στην πίεση που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης». Επίσης σημείωσε ότι: «Με ένα νέο Σύνταγμα, θα ενισχυθεί επίσης το κράτος δικαίου χάρη σε ένα δικαστικό σύστημα πιο αμερόληπτο και αποτελεσματικό (…) Με ένα νέο Σύνταγμα, η Τουρκία θα σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος και αυτών των μειονοτήτων».

Σημειώνεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου οι τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν με δημοψήφισμα μια συνταγματική αναθεώρηση που περιορίζει την εξουσία της ιεραρχίας των δικαστών και του στρατού. Η αντιπολίτευση τότε εξέφρασε υποψίες ότι η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει με αυτήν την αναθεώρηση να ελέγχει τη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν δεσμεύτηκε και για νέες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο νέας συνταγματικής αναθεώρησης πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2011.