Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε χθες στην αντιπολίτευση και προανήγγειλε δικαστικές διώξεις «εναντίον της παράνομης συμμορίας», όπως αποκάλεσε το «Έργο» (Hizmet), το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Κατά την τελετή εγκαινίων της νέα γραμμής του μετρό στην Κωνσταντινούπολη χθες, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει να «ξεριζώσει» το «παράλληλο κράτος».
«Θα τους κάνουμε να πληρώσουν για την κατασκοπεία που διέπρατταν», υποστήριξε και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αφήσουμε αυτή την παράνομη συμμορία να διακλαδώνεται στα έγκατα του κράτους».
Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι οι ρίζες του κινήματος αυτού βρίσκονται στο εξωτερικό —ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ—, ενώ έκανε λόγο περί μιας « διεθνούς συνωμοσίας εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας».
«Ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι, εκδότες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συνεργάζονται για να πλήξουν την κυβέρνηση», κατά την άποψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) που μέχρι χθες ήταν σκληροί επικριτές του κινήματος αυτού πλέον το υποστηρίζουν, συνέχισε. «Τι συνέβη και άλλαξαν τώρα;» αναρωτήθηκε.
Το Χιζμέτ ήταν ως το πρόσφατο παρελθόν στενά συνδεδεμένο με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ).
Ο κ. Ερντογάν εξάλλου υποστήριξε ότι η δικαστική έρευνα για τις υποθέσεις διαφθοράς που αφορά στενούς του συνεργάτες, ήταν «πρόσχημα» για να εξαπολύσει το θρησκευτικό αυτό τάγμα, που έχει επιρροή στην αστυνομία και στην δικαιοσύνη, επίθεση εναντίον του ιδίου προσωπικά και του κυβερνώντος κόμματος.
«Την 17η Δεκεμβρίου πάτησαν το κουμπί και στόχευσαν την Τουρκική οικονομία, την Κεντρική της Τράπεζα και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στοχεύουν τη διαδικασία ειρήνευσης (με τούς Κούρδους) που εξελίσσεται τον τελευταίο χρόνο, για αυτό και δεν υπήρξαν νεκροί στρατιώτες. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να προκαλέσουν», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο: ότι για να αποφύγει την έρευνα για τη διαφθορά, καλύπτεται πίσω από την ρητορεία περί «εκρίζωσης» του «παράλληλου κράτους».
Οι εξηγήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, φέρονται ότι γίνονται ωστόσο αποδεκτές από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα. Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να στηρίζει, κατά ένα ποσοστό που ξεπερνά το 47%, το κυβερνητικό κόμμα.