Τον Φεβρουάριο, δηλαδή περίπου έναν μήνα προτού οι αρχές της Κολομβίας ανακοινώσουν επίσημα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, φαίνεται πως είχε καταγραφεί ο πρώτος θάνατος που θεωρείται πιθανό να οφειλόταν στην Covid-19, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία DANE.
Η Μπογοτά ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης την 6η Μαρτίου και αυτόν που ως τώρα θεωρείτο ο πρώτος θάνατος, ενός 58χρονου οδηγού ταξί στην πόλη Καρταχένα, στην Καραϊβική, την 21η Μαρτίου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Αλλά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία δείχνουν πως ο πρώτος θάνατος που υπάρχουν υποψίες πως οφειλόταν στην COVID-19 είχε καταγραφεί τη 15η Φεβρουαρίου.
Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς καταγράφηκαν 94 θάνατοι που υπάρχουν υποψίες πως οφείλονταν στην ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, σημείωσε η DANE.
Στην επαρχία Αντιόκια, όπου βρίσκεται η Μεδεγίν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αναλογεί το 59% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την υπηρεσία.
Νωρίτερα χθες, η DANE είχε ανακοινώσει πως ο πρώτος θάνατος που επιβεβαιώθηκε πως επήλθε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού είχε καταγραφεί την 26η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές στην πόλη Μπαρανκίγια ανέφεραν πως η πληροφορία αυτή ήταν λαθεμένη και ότι ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στην πραγματικότητα την 26η Μαΐου.
Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Κολομβίας έκανε επίσημα λόγο για 29 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας.
Περί το 40% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 το τρίμηνο αυτό σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Μπογοτά, ενώ στις επαρχίες Βάγιε δελ Κάουκα και Μπολίβαρ αντιστοιχούσε το 23% και το 10% αντίστοιχα.
Ως χθες, οι υπηρεσίες υγείας της Κολομβίας έκαναν λόγο για 2.654 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 80.500 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η οικονομία της χώρας υφίσταται βαρύ πλήγμα εξαιτίας του συνδυασμού των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε για να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου στις αγορές. Η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση 5,5% του ΑΕΠ φέτος.
Ο Ντούκε επέβαλε μέτρα περιορισμού στα τέλη Μαρτίου. Αν και κάποια από αυτά έχουν αρθεί, άλλα παρατάθηκαν αυτή την εβδομάδα μέχρι τα μέσα του Ιουλίου.