Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε έντονα σήμερα τον πρόεδρο των Φιλιππίνων για τις «εξωφρενικές» δηλώσεις του, με τις οποίες συνέκρινε τη διένεξη για την κυριαρχία επί διαφιλονικούμενων νησίδων στη Νότια Σινική Θάλασσα με τις προσπάθειες κατευνασμού της Ναζιστικής Γερμανίας από μέρους της Δύσης πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο ο τρίτος, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The New York Times αυτή την εβδομάδα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει περισσότερο τη χώρα του στη διένεξη με την Κίνα όσον αφορά τα διαφιλονικούμενα αυτά νησάκια και συνέκρινε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την αποτυχία της Δύσης να υποστηρίξει την Τσεχοσλοβακία έναντι των απαιτήσεων που προέβαλε η κυβέρνηση του Αδόλφου Χίτλερ το 1938.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι απέρριψε εντελώς τη σύγκριση αυτή, προσθέτοντας ότι είναι οι Φιλιππίνες αυτές οι οποίες κατέχουν παράνομα κινεζικά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Η Κίνα είναι μία χώρα η οποία τηρεί απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο κι έκανε τεράστιες θυσίες για να επιτευχθεί η νίκη κατά την διάρκεια του αντιφασιστικού πολέμου (. . .) έχει μια ιστορική συμβολή η οποία δεν μπορεί να διαγράφεται», δήλωσε ο Χονγκ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το να μιλάει κανείς για την Κίνα και τη διένεξη (της) με τις Φιλιππίνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και το να βάζει αυτό το θέμα στην ίδια πρόταση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι εξωφρενικό και εντελώς παράλογο. Η Κίνα είναι εξαιρετικά απογοητευμένη με αυτό που είπε» ο ηγέτης των Φιλιππίνων, πρόσθεσε ο Χονγκ.

Η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι προβάλλουν διεκδικήσεις σε εκατοντάδες νησίδες που βρίσκονται σε μια θαλάσσια περιοχή που κρίνεται ότι έχει τεράστια σημασία—εκεί ψαρεύεται το 10% των αλιευμάτων που διακινείται εμπορικά σε διεθνές επίπεδο και μέσω αυτής μεταφέρονται φορτία εκτιμώμενης συνολικής αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κίνα είχε αντιδράσει οργισμένα την περασμένη εβδομάδα όταν ένα δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας ανέφερε πως το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια νέα Αναγνωριστική Ζώνη Αεροπορικής Άμυνας (ΑΖΑΑ) στη Νότια Σινική Θάλασσα, παρόμοια με εκείνη που είχε ανακοινώσει ότι δημιουργεί πέρυσι στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Το δημοσίευμα ώθησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να ζητήσει από το Πεκίνο να μην δημιουργήσει μια τέτοια Ζώνη.

Ο Χονγκ κάλεσε την Ουάσινγκτον να συμπεριφέρεται με περισσότερη «υπευθυνότητα» και να μη διαδίδει φήμες που κατασκευάζουν «δεξιές ιαπωνικές δυνάμεις» περί της δημιουργίας ΑΖΑΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα από το Πεκίνο.

«Είναι εξαιρετικά ανεύθυνο από μέρους ενός αρμόδιου αξιωματούχου των ΗΠΑ να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Κίνας χωρίς να ελέγχει τα γεγονότα και βασιζόμενος σε φήμες», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Προχθές Τετάρτη ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ζητήματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού Ντάνι Ράσελ είχε δηλώσει πως οι διεκδικήσεις της Κίνας στην περιοχή είναι αβάσιμες βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Κίνα αντέδρασε με μια ομοβροντία ιστορικών αρχείων για να τεκμηριώσει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Χονγκ, οι διεκδικήσεις της Κίνας έχουν «αναπτυχθεί και διαμορφωθεί κατά την διάρκεια μιας μακράς ιστορικής διαδικασίας».