Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, αποκάλυψε χθες Παρασκευή ότι ο πρώην στρατιωτικός δικτάτορας Περβέζ Μουσάραφ είχε δώσει την έγκρισή του προκειμένου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ να πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της χώρας.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει στην Ουάσινγκτον άδεια για πτήσεις παρακολούθησης και αναγνώρισης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ αλλά όχι για να εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις», είπε ο Γκιλάνι σε διπλωματικούς συντάκτες.
Επισήμως ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνουν τις επιθέσεις, που προκαλούν οργή στον πληθυσμό του Πακιστάν ο οποίος τις θεωρεί εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ανεξαρτησίας της χώρας.
Ο Γκιλάνι δήλωσε «θα το ανακαλύψουμε», ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα κατά τα οποία μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν τη βάση Σαμσί στη νοτιοδυτική πακιστανική επαρχία Μπαλουχιστάν, ενώ διέψευσε ότι επιχειρούν από μια βάση στην επαρχία Σιντχ. «Δεν τους έχουμε παραχωρήσει βάση]. Αυτό είναι λαθεμένο και έχω διαψεύσει ότι τα τηλεκατευθυνόμενα χρησιμοποιούν τη βάση Σαχμπάζ στη Σιντχ», είπε.
Το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) του Γκιλάνι είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2008 και σχημάτισε κυβέρνηση μερικούς μήνες πριν ο Μουσάραφ παραιτηθεί ενώ εντεινόταν η φημολογία περί έναρξης διαδικασίας αποπομπής του.
«Έχουμε επανειλημμένα πει ότι οι επιθέσεις των τηλεκατευθυνόμενων είναι αντιπαραγωγικές», είπε ο Γκιλάνι. «Θέλουμε να αποκτήσουμε την τεχνολογία αυτή και επίσης εάν οι Αμερικανοί έχουν πληροφορίες που να επιβάλλουν την ανάληψη δράσης, θέλουμε να τις μοιράζονται μαζί μας».
Από το Λονδίνο, όπου ζει αυτοεξόριστος, ο στρατηγός ε.α. Μουσάραφ καταδίκασε τη θεαματική αύξηση των επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον περασμένο μήνα. «Υπάρχει η ευαισθησία του λαού του Πακιστάν. . . έχουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και εάν χρειάζεται να αναληφθεί δράση η Δύση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να εξοπλίσει το στρατό ή την αεροπορία του Πακιστάν», δήλωσε.
Η Μέρι Έλεν Ο’Ντόνελ, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ των ΗΠΑ, προστέθηκε στον κατάλογο των ειδικών που τονίζουν ότι οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν, στην Υεμένη και άλλες χώρες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν.
Ωστόσο επίσης αυτήν την εβδομάδα, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις επιδρομές των UAVs, ο επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα δήλωσε ότι οι επεκτεινόμενες αμερικανικές επιχειρήσεις στο Πακιστάν προκαλούν “βαρύ πλήγμα” στην αλ Κάιντα.
Η Ουάσινγκτον χθες Παρασκευή ανακοίνωσε ότι διαθέτει άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα στρατιωτική βοήθεια στο Πακιστάν–από το οποίο ζητά να κλιμακώσει την εκστρατεία εναντίον των αντάρτες που επιδράμουν στο Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας ως βάση τις περιοχές των φυλών.