«Παραδειγματικές κυρώσεις» ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Γαλλία μετά το δημόσιο λιντσάρισμα, από στρατιώτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ενός άνδρα που τον κατηγόρησαν ότι ήταν πρώην αντάρτης.
Μέχρι στιγμής για την αποτρόπαιη δολοφονία του νεαρού άνδρα δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.
Καθώς η βία στη χώρα αυτή συνεχίζεται, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είπε σήμερα ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια της εξάμηνης αποστολής των 1.600 Γάλλων στρατιωτών που μετέχουν στην επιχείρηση Sangaris.
«Τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της τελετής για την ανασυγκρότηση των FACA (Ένοπλες Δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας) είναι αποκαλυπτικά και απαράδεκτα» και «θα πρέπει να ερευνηθούν και να επιβληθούν παραδειγματικές κυρώσεις», είπε από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο Σενεγαλέζος Μπαμπακάρ Γκαγέ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπαγκουί.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την επιβολή κυρώσεων ζήτησε και το Παρίσι, εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή του στην απόφαση της μεταβατικής προέδρου Κατρίν Σαμπά Πανζά να διατάξει έρευνα για την υπόθεση «ώστε οι δράστες να αναγνωριστούν και να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους στη δικαιοσύνη».
Ο Φλοράν Ζεέλ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) είπε ότι «η συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας που θα ερευνήσει τα εγκλήματα αυτά θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ώστε τα εγκλήματα να μην παραμείνουν ατιμώρητα».
Ο στρατηγός Γκαγέ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη «να αποφευχθεί η τυφλή βία, η άχρηστη βία την οποία παρατηρούμε σήμερα» και η οποία οδηγεί «στη διάσπαση του κοινωνικού ιστού» ενώ καταδίκασε την ατιμωρησία που επιτρέπει «μέρα μεσημέρι να σκοτώνουν έναν άνθρωπο και να βεβηλώνουν τη σορό του».
Την Τετάρτη, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ανθρώπων, στρατιώτες λιντσάρισαν σε έναν νεαρό κατηγορώντας τον ότι είχε πολεμήσει με τους μουσουλμάνους αντάρτες Σελεκά. Δεκάδες στρατιώτες συμμετείχαν στην επίθεση, υπό τα βλέμματα και εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης απ’ όλον τον κόσμο, όμως κανείς δεν συνελήφθη.
Ερωτώμενος γιατί έμειναν άπρακτοι οι στρατιώτες της ειρηνευτικής αφρικανικής δύναμης Misca που ήταν παρόντες στο σημείο, ο στρατηγός Γκαγέ είπε ότι «μολονότι και το Κεφάλαιο 7 (της Χάρτας του ΟΗΕ) επιτρέπει την ανάληψη δράσης, αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάθε περιστατικό θα πρέπει να υπάρχει ένοπλη αντιπαράθεση».
Τις τελευταίες ημέρες πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν καταγγείλει επανειλημμένως την αδράνεια των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι στις βίαιες ενέργειες, κυρίως σε βάρος μουσουλμάνων κατοίκων του Μπαγκουί.