«Μεγάλη επίθεση» βαθιά στη Σαουδική Αραβία εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Marirah το οποίο ελέγχουν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι θα κάνει σχετική ανακοίνωση τις επόμενες ώρες.
Νωρίτερα η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη είχε ανακοινώσει ότι αναχαίτισε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους τους οποίους εκτόξευσαν οι Χούτι εναντίον των πόλεων Νατζράν και Τζιζάν, μετέδωσε η σαουδαραβική κρατική τηλεόραση.
Ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλκι, εκπρόσωπος της συμμαχίας, υποστήριξε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι οι πύραυλοι αυτοί είχαν στόχο αμάχους.
Σύμφωνα με τον συνασπισμό, αναχαιτίστηκαν επίσης 8 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικές ύλες που κατευθύνονταν προς στόχους στο βασίλειο. Τα αεροσκάφη αυτά ανήκαν επίσης στους Χούτι, πάντα κατά την ίδια πηγή.
Αυτόπτης μάρτυρας στο Ριάντ δήλωσε ότι άκουσε δύο μεγάλες εκρήξεις και είδε σύννεφα καπνού να υψώνονται στον ουρανό τα ξημερώματα.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν οξυνθεί μετά τη λήξη μιας εκεχειρίας έξι εβδομάδων που είχαν συμφωνήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με τους Χούτι να εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη εναντίον σαουδαραβικών πόλεων και τον συνασπισμό να απαντά με αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη.
ΜΚΟ ζητούν επανεξέταση της απόφασης να αφαιρεθεί η Σαουδική Αραβία και ο στρατός της Μιανμάρ από τον κατάλογο με τις χώρες που κατηγορούνται για ωμότητες εναντίον των παιδιών
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν χθες Δευτέρα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να επαναφέρει τη Σαουδική Αραβία και τη Μιανμάρ στον κατάλογο με τις χώρες και τις ομάδες που ευθύνονται για φόνους και ωμότητες εναντίον παιδιών.
Ο κατάλογος αυτός συνοδεύει την ετήσια έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά στις εμπόλεμες περιοχές και φέτος δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιουνίου. Το αίτημα των ΜΚΟ διατυπώνεται μία ημέρα μετά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκθεση αυτή.
Σε ανοικτή τους επιστολή προς τον Γκουτέρες 24 ΜΚΟ, ανάμεσά τους το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστίας, του ζητούν να αλλάξει «την επονείδιστη απόφασή του» προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της έκθεσής του.
«Σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να αναθεωρήσετε την αποφάσή σας να αφαιρέσετε από τον κατάλογο τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία που σκοτώνει και ακρωτηριάζει παιδιά στην Υεμένη και τις ένοπλες δυνάμεις Τατμαντάου που στρατολογούν και εκμεταλλεύονται παιδιά στη Μιανμάρ» αναφέρουν.
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, η εξαίρεση των δύο αυτών οντοτήτων δεν συνάδει με τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση για τις ωμότητες που επιβεβαιώθηκαν το 2019 στην Υεμένη και τη Μιανμάρ.
Σε αυτή την έκθεση ο Γκουτέρες δικαιολογεί την απόφασή του επισημαίνοντας «σημαντική μείωση» στους φόνους και τους ακρωτηριασμούς που αποδίδονται στον συνασπισμό που επεμβαίνει στρατιωτικά στην Υεμένη από το 2015 για να στηρίξει την κυβέρνηση απέναντι στους σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι παραμένουν στον κατάλογο του ΟΗΕ.
Στα μέσα Ιουνίου ο ΟΗΕ είχε τονίσει ότι δεν υπέστη «καμία πίεση» από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να την εξαιρέσει από τον κατάλογο.
Ο συνασπισμός περιλήφθηκε τον κατάλογο αυτόν το 2016, προτού αφαιρεθεί έπειτα από την απειλή του Ριάντ να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ. Το 2017 μετά την εκλογή του Γκουτέρες στη θέση του γενικού γραμματέα η Σαουδική Αραβία είχε συμπεριληφθεί σε μια υποκατηγορία που αφορά όσες χώρες ή ομάδες καταβάλουν προσπάθειες να αποφύγουν τους φόνους παιδιών και είχε παραμείνει εκεί το 2018 και το 2019.
Σε ό,τι αφορά τους Ταμαντάου, ο Γκουτέρες εξήγησε στην έκθεσή του ότι τους αφαίρεσε από τον κατάλογο εξαιτίας« της συνεχούς και σημαντικής μείωσης των στρατολογήσεων, των ποινικών διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και μιας συμφωνίας να απελευθερωθούν παιδιά που ταυτοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια».
Οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ όμως παραμένουν στον κατάλογο με τις χώρες και τις οντότητες που κατηγορούνται για φόνους, ακρωτηριασμούς και βιασμούς παιδιών.
Σε ανακοίνωσή της χθες Δευτέρα η ΜΚΟ Save the Children ζήτησε από τον Γκουτέρες να αναθεωρήσει την απόφασή του για τη Μιανμάρ και από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να ζητήσουν την ανεξάρτητη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ο γενικός γραμματέας αποφασίζει τα κριτήρια ένταξης και αφαίρεσης” από την ετήσια έκθεσή του.
(φωτογραφία αρχείου)