Αύξηση στις ανησυχίες των πολιτών της Αυστρίας προκάλεσε η κρίση του νέου κορονοϊού, με την ανεργία, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών που μεγαλώνει και μια βαθιά οικονομική κρίση να είναι θέματα που τους ανησυχούν πιο συχνά, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα.
Οι φόβοι για το κλίμα έχουν μειωθεί ελαφρώς, αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται στην τέταρτη θέση και εξακολουθούν να είναι μεγάλοι, όπως δείχνει η έρευνα του Ινστιτούτου Εμπειρικών Κοινωνικών Ερευνών, που έγινε για λογαριασμό του Αυστριακού Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που αποτελεί τμήμα της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανησυχούν στο ίδιο ποσοστό, 76%, για την αύξηση της ανεργίας και για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ενώ στην τρίτη θέση, με ποσοστό 75%, βρίσκεται ο φόβος μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, με το 89% του πληθυσμού να πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας.
Σε σύγκριση με ανάλογη έρευνα του Ινστιτούτου, τον περασμένο Ιανουάριο, οι ανησυχίες για την ανεργία αυξήθηκαν από 61% σε 76% και για μία οικονομική κρίση από 56% σε 75%, ενώ ο φόβος για μια κλιματική κρίση που εκφραζόταν τον Ιανουάριο, μετατοπίστηκε από την πρώτη στην τέταρτη θέση, συγκεκριμένα από 79% σε 72%, και την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες σχετικά με την ψηφιοποίηση του κόσμου της εργασίας μειώθηκαν από 47% σε 30%.
Το 80% θα ήθελε μία οικονομική αλλαγή για μια δικαιότερη κοινωνία, με τα συνδικάτα να εμφανίζονται επιβεβαιωμένα από τα αποτελέσματα της έρευνας ως προς τις απαιτήσεις της Συνομοσπονδίας τους για αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και μείωση των ωρών εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 57% του συνολικού πληθυσμού και το 59% των αυτοαπασχολούμενων υποστηρίζουν το αίτημα για αύξηση του επιδόματος ανεργίας από το τρέχον 55% στο 70% του τελευταίου καθαρού μηνιαίου μισθού, και το αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών υποστηρίζει επίσης το 57% του συνολικού πληθυσμού και το 66% των αυτοαπασχολούμενων.
«Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην κοινωνία μας είναι δραματικές», προειδοποίησε κατά την παρουσίαση της έρευνας η πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μπάρμπαρα Τάιμπερ, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της επικείμενης κοινωνικής κρίσης.
«Εκείνοι που, όπως και ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων, Γκέοργκ Κνιλ, ζητούν τώρα ένα “αδυνατισμένο” κράτος, δεν έχουν βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας πως αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, μια αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, μια μείωση των ωρών εργασίας και η εισαγωγή ενός φόρου στους εκατομμυριούχους.
Η εξαγγελία της κυβέρνησης συνασπισμού του (συντηρητικού) Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων ότι όλοι θα υποστηριχθούν, «ανεξάρτητα από το κόστος και κανένας δεν θα μείνει πίσω», προφανώς δεν ισχύει για όλους, επισήμανε η Τάιμπερ, καταγγέλλοντας ότι οι άνεργοι λαμβάνουν μόνο μια εφάπαξ πληρωμή.
Όπως διευκρίνισε, οι άνεργοι είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι στην κρίση, διότι χάνουν κατά μέσο όρο 9.400 ευρώ το χρόνο, και η εξαγγελθείσα εφάπαξ πληρωμή των 450 ευρώ δεν καλύπτει καν το 5%. Σε αυτό το παράδειγμα, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% θα έφερνε στους πληγέντες επιπλέον 3.000 ευρώ ετησίως.