Ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας και υποψήφιος για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), έγινε στόχος επικρίσεων σήμερα αφού κατηγόρησε Ρουμάνους και Βούλγαρους εργαζόμενους σε σφαγείο στη Γερμανία ότι ευθύνονται για τη νέα εστία του κορονοϊού που προέκυψε.
Στο τεράστιο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος της Ρέντα- Βίντενμπρουκ, στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 700 θετικά κρούσματα της covid-19.
Όταν ρωτήθηκε για την εστία αυτή, ο Λάσετ, υπέρμαχος εδώ και εβδομάδες της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία, απάντησε την Τετάρτη: «Αυτό δεν σημαίνει τίποτε διότι Ρουμάνοι και Βούλγαροι εισήλθαν στη χώρα και από εκεί προέρχεται ο ιός».
Στα γερμανικά εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος, τα οποία έχουν αποτελέσει και άλλες φορές εστίες μόλυνσης του κορονοϊού με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να αναγκαστεί να επιβάλει πιο αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες, εργάζονται πολλοί μετανάστες από την ανατολική και την κεντρική Ευρώπη.
Oι δηλώσεις του Λάσετ, υποψήφιου για την προεδρία του CDU και σε περίπτωση νίκης για την καγκελαρία το 2021, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.
Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σόφια χθες Πέμπτη κάλεσε τον Λάσετ να ζητήσει συγγνώμη για τις «πολύ επικίνδυνες» δηλώσεις του.
Η Βουλγάρα ομόλογός του Εκατερίνα Ζαχάριεβα επίσης επέκρινε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, χαρακτηρίζοντάς τες «πολύ αποσταθεροποιητικές και απαράδεκτες».
«Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να φοβούνται, όμως δεν είναι φυσιολογικό αυτός ο φόβος να υποδαυλίζεται από τους πολιτικούς», σχολίασε, προσθέτοντας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι Βούλγαροι συνεισφέρουν πολύ στην οικονομία της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας».
Από την πλευρά του το συνδικάτο εργαζομένων στον τομέα τροφίμων και της εστίασης ζήτησε από τον Λάσετ να πάρει πίσω τις δηλώσεις του, οι οποίες «προάγουν τις διακρίσεις εις βάρος ανθρώπων που διασφαλίζουν την προμήθεια κρέατος» στην περιοχή του.
«Υπό το φως της συζήτησης για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο, που είναι απολύτως δικαιολογημένη, τα λόγια αυτά από το στόμα ενός πρωθυπουργού κρατιδίου είναι απλώς επονείδιστα», τόνισε το συνδικάτο, υπενθυμίζοντας ότι τα μέλη του «καλούνται να εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, συχνά απάνθρωπες, και για μισθούς πείνας».
Ο Λάσετ τελικά πήρε πίσω τις δηλώσεις του. «Απαγορεύεται να κατηγορούνται άνθρωποι οποιασδήποτε καταγωγής για τον ιό», διαβεβαίωσε, ενώ δεσμεύθηκε να γίνουν «ουσιαστικές βελτιώσεις» στις συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών.