Η Νορβηγία, που έχει επιβάλει από τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη, πρέπει να διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορά της για να αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων της Covid-19 από το εξωτερικό, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ.
Οι φόβοι για ένα πρώιμο δεύτερο κύμα κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνονται καθώς η ήπειρος προχωρά σε άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω του καλοκαιριού.
«Συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος νέων μολύνσεων… τα περιστατικά μόλυνσης που προέρχονται από το εξωτερικό είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος», δήλωσε η Σόλμπεργκ στο Κοινοβούλιο. «Άρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε τον έλεγχο».
Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταδιακά προχωρήσει σε χαλάρωση μέρους ή του συνόλου των ταξιδιωτικών περιορισμών, η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ανήκει στη ζώνη Σένγκεν, έχει ακολουθήσει μια αυστηρότερη γραμμή.
Οι περισσότεροι μη κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και τουρίστες, δεν επιτρέπεται ακόμα να εισέλθουν στη χώρα, αν και αυτοί που εργάζονται σε τομείς οι οποίοι θεωρούνται κρίσιμοι, όπως η γεωργία ή παραγωγή πετρελαίου, και αυτοί που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν οικογενειακούς δεσμούς με τη Νορβηγία μπορούν να εισέλθουν σε αυτή.
Ωστόσο, θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα 10 ημερών.
Παρόλα ταύτα, από τη Δευτέρα, πολίτες και ξένοι κάτοικοι της Δανίας, της Ισλανδίας, της Φινλανδίας και του σουηδικού νησιού Γκότλαντ επιτρέπεται να εισέλθουν στη Νορβηγία, χωρίς να τεθούν σε καραντίνα.
Πολίτες από την ηπειρωτική Σουηδία δεν επιτρέπεται ακόμα να εισέλθουν στη χώρα, δεδομένου του υψηλότερου αριθμού μολύνσεων εκεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έως τις 18 Ιουνίου, η Νορβηγία είχε καταγράψει συνολικά 8.692 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19, με 244 θανάτους. Εκτίμησε ότι το ποσοστό του πληθυσμού της που έχει μολυνθεί από το ξέσπασμα της επιδημίας δεν ξεπερνά το 1% των 5,4 εκατ. κατοίκων.
Η Νορβηγία ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που επέβαλε lockdown, στα μέσα Μαρτίου και ήταν σε θέση να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς μετά το Πάσχα. Ο βασικός περιορισμός που συνεχίζει να ισχύει αφορά την απαγόρευση για συνάθροιση άνω των 200 ατόμων.