Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο για να συζητήσει με τον βασιλιά Αμπντάλα σχετικά με μια σειρά ζητημάτων ασφαλείας.
Ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή στο τέλος της ευρωπαϊκής του περιοδείας, στο πλαίσιο της οποίας θα ταξιδέψει στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Τζέι Κάρνεϊ.
Ο αμερικανός πρόεδρος «θα συζητήσει με τον βασιλιά Αμπντάλα για τη σταθερή και στρατηγική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και για τη συνεργασία μας με στόχο την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων που συνδέονται με την ασφάλεια του Κόλπου και της περιοχής, την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τη μάχη κατά του βίαιου εξτρεμισμού καθώς και άλλα θέματα ευημερίας και ασφάλειας», επεσήμανε ο Κάρνεϊ.
Ο Ομπάμα μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει μία επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ το 2009, δηλαδή στην αρχή της πρώτης του θητείας. Ένα χρόνο αργότερα συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον βασιλιά Αμπντάλα.
Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχοι από το 1932, οπότε δημιουργήθηκε το βασίλειο, γεγονός που έχει προσφέρει στο Ριάντ έναν ισχυρό στρατιωτικά προστάτη και στην Ουάσινγκτον ασφαλή αποθέματα πετρελαίου.
Όμως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν δοκιμαστεί με αφορμή διάφορα ζητήματα.
Μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας απείλησαν με ρήξη με τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την απραξία, όπως την χαρακτηρίζουν, της Ουάσινγκτον στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά και για την πρόσφατη προσέγγισή της με το Ιράν.
Η αντιπαλότητα του σουνιτικού βασιλείου με το σιιτικό Ιράν έχει εντείνει τις διαδογματικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Τον Δεκέμβριο ο σαουδάραβας πρεσβευτής στο Λονδίνο Μοχάμεντ μπιν Ναουάφ μπιν Άμπντελ Αζίζ αλ Σαούντ είχε σημειώσει απευθυνόμενος «στους δυτικούς φίλους και εταίρους» του Ριάντ ότι οι μεταξύ τους σχέσεις «δοκιμάζονταν κυρίως εξαιτίας των διαφορών τους όσον αφορά το Ιράν και τη Συρία».
«Οι ξένες πολιτικές επιλογές κάποιων δυτικών πρωτευουσών υποθηκεύουν τη σταθερότητας της περιοχής και πιθανόν την ασφάλεια όλου του αραβικού κόσμου», είχε γράψει, σε ένα κείμενο του που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times.