Ακόμα ένα βήμα επιδείνωσης της έντασης με τη Νότια Κορέα έκανε η Βόρεια, μία ημέρα αφότου ανατίναξε το γραφείο διασύνδεσης των δύο χωρών.
Η Πιονγιάνγκ απείλησε σήμερα να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία σε πρώην αποστρατιωτικοποιημένες εγκαταστάσεις και να επαναφέρει κάποια σημεία ελέγχου κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, ενώ τόνισε ότι απορρίπτει την πρόταση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν να στείλει απεσταλμένο στη Βόρεια Κορέα για διαπραγματεύσεις.
Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, θεώρησε ότι πρόκειται «μοχθηρή πρόταση από την οποία λείπει το τακτ», μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Η λύση στην τρέχουσα κρίση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, η οποία προκλήθηκε από την ανικανότητα και την ανευθυνότητα των νοτιοκορεατικών αρχών, είναι αδύνατη και (η κρίση) μπορεί να τερματιστεί μόνο όταν (η Σεούλ) πληρώσει το προσήκον τίμημα», πρόσθεσε το KCNA.
Η Κιμ Γιο Γιονγκ επέκρινε τον Μουν και σε ακόμη μία ανακοίνωση που μετέδωσε το KCNA, κατηγορώντας τον ότι δεν κατάφερε να εφαρμόσει τις συμφωνίες του 2018 και ότι έχει καταστήσει τις διακορεατικές σχέσεις «μαριονέτα των ΗΠΑ».
Η όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών άρχισε με αφορμή Βορειοκορεάτες αποστάτες στη Νότια Κορέα, οι οποίοι στέλνουν στη χώρα τους προπαγανδιστικό υλικό εναντίον του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ και τρόφιμα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Σε ομιλία του τη Δευτέρα, με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την πρώτη διακορεατική σύνοδο, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του που οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ και οι διακορεατικές σχέσεις δεν έχουν σημειώσει τις προόδους που ήλπιζε, όμως ζήτησε από την Πιονγκγιάνγκ να τηρήσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες και να επιστρέψει στον διάλογο.
Από την πλευρά του ο βορειοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και πάλι στρατιωτικά γυμνάσια στη μεθοριακή ζώνη και ότι προετοιμάζεται να ρίξει φυλλάδια στη Σεούλ.
Δυτικές πρωτεύουσες εξέδωσαν χθες εκκλήσεις για ηρεμία μετά την ανατίναξη από την Πιονγκγιάνγκ του γραφείου σύνδεσης με τη Σεούλ, το οποίο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στη βορειοκορεατική πόλη Κεσόνγκ και αποτελούσε σύμβολο της αποκλιμάκωσης της έντασης που επιτεύχθηκε εκείνη τη χρονιά στη χερσόνησο.
Το γραφείο συστάθηκε έπειτα από συμφωνία του Μουν και του Κιμ, οι οποίοι τότε είχαν συναντηθεί τρεις φορές σε διάστημα λίγων μηνών.
Επρόκειτο για το πρώτο γραφείο που επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ των δύο κρατών και είχε στόχο να βελτιώσει τις μεταξύ τους σχέσεις, όπως και τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, αλλά και να αμβλύνει τη στρατιωτική ένταση.
Φιάσκο της τελευταίας συνάντησης Κιμ- Τραμπ
Όμως οι σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας δεν σταμάτησαν να επιδεινώνονται μετά το φιάσκο της δεύτερης συνάντησης κορυφής μεταξύ του Κιμ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2019 στο Ανόι.
Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί πλέον να δημιουργήσει κρίση προκειμένου να αποσπάσει κάποιες υποχωρήσεις, καθώς οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Ο βορειοκορεατικός στρατός επεσήμανε ότι θα αναπτύξει μονάδες στο τουριστικό θέρετρο Όρος Κουμγκάνγκ και τη βιομηχανική ζώνη της Κεσόνγκ. Οι δύο αυτές περιοχές ήταν μέχρι πρότινος αποστρατιωτικοποιημένες.
Το όρος Κουμγκάνγκ ήταν τουριστικός προορισμός για τους Νοτιοκορεάτες μέχρι που το 2008 ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης σκότωσε μια γυναίκα η οποία από λάθος μπήκε σε απαγορευμένη περιοχή.
Η βιομηχανική ζώνη της Κεσόνγκ, όπου βρισκόταν και το κέντρο διασύνδεσης, νοτιοκορεατικές εταιρείες χρησιμοποιούσαν ως το 2016 εργάτες από τη Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα επικερδούς συμφωνίας για την Πιονγκγιάνγκ.
Ο εκπρόσωπος του στρατού της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν εκ νέου σημεία ελέγχου τα οποία είχαν απομακρυνθεί από την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη στο πλαίσιο της διακορεατικής συμφωνίας του 2018, προκειμένου να «ενισχυθεί» η εποπτεία της γραμμής του μετώπου.
Οι μονάδες του πυροβολικού, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, θα επαναλάβουν «κάθε είδους τακτικά στρατιωτικά γυμνάσια».