Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις διεξήγαγαν σήμερα επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας για να ανακαταλάβουν συνοικίες της Ράμαντι, μιας πόλης περίπου 100 χλμ. από τη Βαγδάτη, που είχαν τεθεί εκτός του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης πριν από ένα μήνα και πλέον.
Στη Φαλούτζα, περίπου 60 χλμ. από την πρωτεύουσα, αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν περιοχές που ελέγχουν αντικυβερνητικοί μαχητές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια χερσαία επιχείρηση.
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλες περιοχές του Ιράκ, όπου οι βιαιότητες στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1000 ανθρώπους τον Ιανουάριο—αυτός ήταν ο πιο αιματηρός μήνας στη χώρα μετά τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Στη Ράμαντι, στρατιώτες και αστυνομικοί με την υποστήριξη μαχητών από φυλές οι οποίες τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ, πρόσκειται στην αλ Κάιντα), σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας και έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο προσωρινός υπουργός Αμύνης Σάαντουν αλ Ντουλάιμι μετέβη στην πόλη για να επιβλέψει τις επιχειρήσεις. Πλήρως ή εν μέρει ανακαταλήφθηκαν συνοικίες κλειδιά περιλαμβανομένης της Μαλάαμπ, της Οδού 60, της Χουμάιρα και της Άλμπου Τζαμπάρ, σύμφωνα με δύο αξιωματικούς της αστυνομίας.
Αντάρτες, μαχητές του ΙΚΙΛ και άλλων ένοπλων ομάδων και φυλών που τάσσονται εναντίον της κυβέρνησης, είχαν καταλάβει από τον Ιανουάριο πολλές συνοικίες της Ράμαντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας αλ Άνμπαρ, όπως και ολόκληρη τη γειτονική πόλη Φαλούτζα.
Ο στρατός διεξήγαγε χθες μια σπάνια αεροπορική επιδρομή στη Φαλούτζα, ιδίως στο βόρειο τμήμα της πόλης. Η περιοχή αυτή ήταν εστία της εξέγερσης μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 και εκεί οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχαν εμπλακεί σε μερικές από τις χειρότερες μάχες από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ.
Είναι η πρώτη φορά που οι αντάρτες που συνδέονται με την αλ Κάιντα κατέλαβαν τον έλεγχο αστικών περιοχών στο Ιράκ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 140.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων στην επαρχία αλ Άνμπαρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού τα τελευταία πέντε χρόνια στο Ιράκ.
Στην υπόλοιπη χώρα επιθέσεις στη Βαγδάτη και στην περιφέρειά της, καθώς και στις πόλεις Κιρκούκ και Μοσούλη, στοίχισαν τη ζωή 10 ανθρώπων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.