Στο ενδεχόμενο αξιοποίησης έκνομων μέσων από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία αναφέρθηκε σήμερα ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει ισχυρή πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία και πιθανόν θα καταφύγει στον εκφοβισμό και σε έκνομα μέσα για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του το 2015, δήλωσε σήμερα ο Τζέιμς Κλάπερ.

«Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται από τη οργή των πολιτών και της αντιπολίτευσης εξαιτίας των καταχρήσεων της εξουσίας από την κυβέρνηση του Γιανουκόβιτς» εκτίμησε ο Κλάπερ στην έγγραφη κατάθεσή του προς τους γερουσιαστές της επιτροπής Πληροφοριών.

Οι διαφορετικές τακτικές που εφαρμόζει ο Γιανουκόβιτς για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, κυρίως εξασφαλίζοντας τη στήριξη της ελίτ, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε «μια βαθύτερη υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών», σύμφωνα με τον Κλάπερ.

Η πρώτη δόση του πακέτου βοηθείας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία συμφώνησε να δώσει η Ρωσία προς την Ουκρανία το Δεκέμβριο «θα επιτρέψει στο Κίεβο να αποφύγει μία δημοσιονομική κρίση βραχυπρόθεσμα».

Όμως σε αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί η εξάρτηση της ουκρανικής οικονομίας από τη Μόσχα καθιστώντας την χώρα πιο ευάλωτη στις πιέσεις της Ρωσίας, ειδικά σε ενεργειακά θέματα παρατήρησε επίσης ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.