Αν και για την άρνηση υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Κροατία προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ύψους 2000 κούνα (περίπου 262 ευρώ), λόγω πιθανών παρενεργειών, γονείς αρνήθηκαν το 2012 να εμβολιάσουν 28 παιδιά και τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 τα περιστατικά αυτά ανήλθαν σε 143.
Ορισμένοι γονείς φοβούνται, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ότι εξαιτίας εμβολιασμού το παιδί τους μπορεί να παρουσιάσει αυτισμό ή πολλαπλή σκλήρυνση. Ως κίνητρο για την άρνηση εμβολιασμού των παιδιών τους αναφέρουν ότι οι ίδιοι επιθυμούν να λάβουν την απόφαση για το θέμα αυτό και όχι να αποφασίζει το κράτος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων Hina, το χρηματικό πρόστιμο δεν εμπόδισε νεαρό ζευγάρι από την πόλη Ζάνταρ να αρνηθεί να εμβολιάσει το νεογέννητο μωρό του. Οι γονείς κρίθηκαν ένοχοι από το πλημμελειοδικείο και τους έγινε απλά σύσταση, αλλά στην κοινή γνώμη στάλθηκε το μήνυμα ότι, όποιος αποφεύγει τον εμβολιασμό του παιδιού του, θα πληρώνει πρόστιμο.
Ο Γκόραν Μάγιετιτς, από την «Αστική πρωτοβουλία για τον προαιρετικό εμβολιασμό», τόνισε ότι η οργάνωση ζητά να μην είναι στην Κροατία, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Η «Αστική Πρωτοβουλία για τον προαιρετικό εμβολιασμό» στην Κροατία προσπαθεί να αποσπάσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και μέσα σε τρεις μήνες, μέσω του Facebook, συσπείρωσε 10.000 γονείς.
Για να στηρίξει το αίτημά της, η οργάνωση επικαλείται διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι πιο υγιή από τα εμβολιασμένα- λιγότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις, κυρίως του αναπνευστικού, λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες, σε δερματικές παθήσεις, σε αρθρίτιδα κ.ά.
Τα υγιή παιδιά, που εμβολιάζονται κατά συγκεκριμένων νόσων, μπορούν να ασθενήσουν από την ίδια ασθένεια και συχνά αμέσως μετά τον εμβολιασμό, ισχυρίζεται ο κ. Μάγιετιτς.
Αναφέρει δε, ότι «μικρή επιδημία» προκλήθηκε στην Κροατία το 2010, όταν 111 παιδιά εμβολιάστηκαν κατά της παρωτίτιδας και η Υπηρεσία Επιδημιολογίας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εξήγηση για τέτοια συνέπεια του εμβολιασμού».
Ο παιδίατρος, αλλεργιολόγος και κλινικός ανοσολόγος Ντάρκο Ρίχτερ δήλωσε στο Hina ότι η άρνηση εμβολιασμού ερμηνεύεται με την αύξηση της δημοτικότητας της «άρνησης των πάντων στην Κροατία».
«Οι άνθρωποι κατανοούν ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά πράγματα, οπότε αρνούνται τον εμβολιασμό. Ας πάμε ενάντια σε κάτι, τουλάχιστον να πούμε ‘όχι’ σε κάποιον» ανέφερε.
Ο παιδίατρος είπε ότι οι αριθμοί, μέχρι στιγμής, δεν είναι ανησυχητικοί, αλλά αν αυξηθούν σημαντικά, τότε οι επιστήμονες θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιες ασθένειες που έχουν εκριζωθεί και αυτό θα επιφέρει περιττά έξοδα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ο κ. Ρίχτερ εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία ο εμβολιασμός δεν συνίσταται και ότι παντού οι συστάσεις τηρούνται, επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να εγγραφούν σε ιδρύματα προσχολικής εκπαίδευσης, αν δεν είναι εμβολιασμένα.
Ο παιδίατρος αντέκρουσε και τους φόβους γονέων ότι ορισμένα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ψευδείς κατηγορίες» που ξεκίνησε Βρετανός ιατρός σε άρθρο του σε επιστημονικό περιοδικό, οι οποίες αργότερα καταρρίφθηκαν από πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες.