Ένα μπέρδεμα έχει προκύψει στη Βραζιλία αναφορικά με τους νεκρούς και τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν καταγραφεί.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής έδωσε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή το βράδυ δύο διαφορετικές σειρές δεδομένων.
Ο πρώτος απολογισμός, που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας WhatsApp περί τις 20:30 (τοπική ώρα· 02:30 ώρα Ελλάδας) έκανε λόγο για 1.382 νέους θανάτους, με το σύνολό τους να φθάνει τους 37.312. Τα νέα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με αυτό το πρώτο πακέτο δεδομένων, ανέρχονταν σε 12.581 και το σύνολο έχει ανέλθει σε 685.427.
Ο δεύτερος ημερήσιος απολογισμός, ο οποίος αναρτήθηκε δύο ώρες αργότερα στον ιστότοπο του υπουργείου, έκανε λόγο για χαμηλότερο αριθμό θανάτων (525), αλλά αρκετά υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης (18.912).
Όταν ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο δεν διευκρίνισε ποιος από τους δύο απολογισμούς είναι ο σωστός.
Αν ληφθεί υπόψη ο δεύτερος, τότε το σύνολο των θανάτων ανέρχεται σε 36.455 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης σε 691.758.
Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι οι αριθμοί που δίνει το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση ο λατινοαμερικάνικος γίγαντας των 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό και τον τρίτο πιο βαρύ απολογισμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο.
Δημοσιοποιώντας τον πρώτο απολογισμό χθες Κυριακή το υπουργείο σημείωσε ότι ξαναρχίζει να δημοσιοποιεί συνολικά δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση, κάτι που είχε ανασταλεί για δύο ημέρες.
Οι περιφερειακές υπηρεσίες υγείας της Βραζιλίας κατηγόρησαν το Σάββατο την κυβέρνηση ότι «κάνει αόρατους» τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου ανέφερε μέσω Twitter ότι οι συνολικοί αριθμοί «δεν αντανακλούν τη στιγμή στην οποία βρίσκεται η χώρα».
Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Μπολσονάρου
Την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στο Σαν Πάουλου και στην Μπραζίλια για να διαδηλώσουν υπέρ και κατά του ακροδεξιού προέδρου. Ο Μπολσονάρου δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που έχει χειριστεί την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στο Σαν Πάουλου, με πλακάτ και πανό που ανέγραφαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας, εναντίον του ρατσισμού και της πολιτικής του προέδρου. Πολλοί διαδηλωτές φόραγαν μαύρα ρούχα και μαύρες μάσκες, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Γκαμπριέλα Βιτόρια, 18 ετών, η οποία δεν είχε κατέβει ποτέ πριν στον δρόμο να διαδηλώσει, είπε πως κινητοποιήθηκε διότι «ο Μπολσονάρου είναι εναντίον όλων». «Δεν θέλει τους μαύρους, τους γκέι, τις γυναίκες, δεν λογαριάζει παρά μόνο τους πλούσιους. Βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας και θέλει να ανοίξουν τα πάντα, χωρίς να βλέπει τα καλά παραδείγματα άλλων χωρών», κατήγγειλε.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι διότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για να βοηθηθούν οι κοινότητες της περιφέρειας, που έχουν τις περισσότερες δυσκολίες να τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού», τόνισε η Γιουσάρα Μπάσου, εκπρόσωπος των άστεγων εργαζομένων (MTST), που είχε καλέσει στην κινητοποίηση.
Στη λεωφόρο Παουλίστα, περίπου 6 χιλιόμετρα από εκεί, περίπου πενήντα άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί, ανεμίζοντας σημαίες της Βραζιλίας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Ζαΐχ Μπολσονάρου και να απαιτήσουν να πάρουν τέλος τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι τοπικές αρχές για να φρενάρουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.
«Η ασθένεια υπάρχει, αλλά δεν είναι όπως μας τα λένε. Είναι καιρός να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα», είπε διαδηλώτρια που υποστηρίζει τον πρόεδρο, αρνούμενη να δώσει το όνομά της.
Οι πολιτειακές αρχές απαίτησαν οι κινητοποιήσεις να οργανωθούν σε απόσταση η μία από την άλλη, ώστε να αποφευχθούν νέα επεισόδια, όπως αυτά της περασμένης Κυριακής ανάμεσα σε οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων που έκαναν πορεία «εναντίον του φασισμού» και υποστηρικτών του προέδρου, που διαδήλωναν εναντίον των μέτρων περιορισμού.
Στην Μπραζίλια, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία χθες το πρωί εναντίον του αρχηγού του κράτους.
«Όλοι υπέρ της δημοκρατίας», «εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού», έγραφαν τα πλακάτ και τα πανό. «Πίσω φασίστα, κάνε πίσω, η λαϊκή εξουσία είναι στους δρόμους», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.
Παράλληλα, μικρότερο πλήθος διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον πρόεδρο συμμετείχε σε άλλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα.
Οι οπαδοί του ακροδεξιού προέδρου, ο οποίος υποβαθμίζει την πανδημία του COVID-19, το έχουν συνήθεια τελευταία να διαδηλώνουν τα Σαββατοκύριακα, παρόντος σχεδόν πάντα του αρχηγού του κράτους, για να απαιτήσουν να αρθούν τα μέτρα και να καταφερθούν εναντίον μελών του Κογκρέσου, αλλά και εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου.