Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρονται οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στα φυσικά πρόσωπα όσον αφορά τις αγορές με δολάρια, ενώ πρόσθεσε ότι πέτυχε τον στόχο της ανατίμησης του πέσο, το οποίο υποτιμήθηκε κατά 14% σε σχέση με το δολάριο σε διάστημα δύο ημερών.
«Αποφασίσαμε να επιτρέψουμε τις αγορές με δολάρια για τα φυσικά πρόσωπα βάσει των δηλωμένων εισοδημάτων τους (…). Στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της ελεγχόμενης διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η τιμή του δολαρίου έχει φτάσει σε ένα αποδεκτό επίπεδο σύγκλισης, σύμφωνο με τους στόχους της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο προσωπάρχης της προεδρίας κι αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χόρχε Καπιτάνιτς.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιβολή των περιορισμών ήταν μια στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία ελπίζει ότι θα έχει αντίκτυπο στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, το οποίο μειώνεται συνεχώς.
Η Αργεντινή βρίσκεται σε δύσκολη θέση όσον αφορά το απόθεμα ξένων νομισμάτων της, παρά το πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο του 2013, που ανήλθε σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση της χώρας έχει αυξήσει τις προσπάθειές της να εμποδίσει τη μείωση του αποθέματος αυτού – που από 52 δισεκατομμύρια μειώθηκε στα 29 σε διάστημα τριών ετών – μέχρι στιγμής μάταια.
Η απόφαση της άρσης των περιορισμών εξέπληξε πολλούς οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι ανέμεναν μια νέα κατάρρευση του πέσο, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο διαμορφώθηκε από τα 6,90 πέσος την Τρίτη στα 8,1 πέσος την Πέμπτη.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει τους Αργεντινούς, που μετά την οικονομική κρίση του 2001, συνηθίζουν να αποταμιεύουν σε δολάρια.
Η υπέρβαση του ορίου των 8 πέσος ανά δολάριο την Πέμπτη, μετά το προηγούμενο ρεκόρ των 7 πέσος την Τετάρτη, είχε προκαλέσει σοκ στους πολίτες της Αργεντινής, που είχαν συνηθίσει στην ισοτιμία ένα προς ένα πέσο-δολαρίου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
Ο έλεγχος των ισοτιμιών που επιβλήθηκε το 2011 μετά την επανεκλογή της κεντροαριστερής προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ είχε προκαλέσει τη δημιουργία μιας παράλληλης συναλλαγματικής ισοτιμίας, του «μπλε δολαρίου», το οποίο σήμερα πλησίαζε τα 13 πέσος.
Παρόλα αυτά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η υποτίμηση αυτή θα ενισχύσει τον πληθωρισμό στη χώρα, ο οποίος είναι ήδη πολύ αυξημένος.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ανήλθε στο 11%, όμως ινστιτούτα οικονομικών ερευνών τον τοποθετούν στο 28%. Οι προβλέψεις δεν είναι καλύτερες για το 2014, με τα ιδιωτικά ινστιτούτα ερευνών να προβλέπουν πληθωρισμό μεγαλύτερο του 30%.
Μέχρι στιγμής η Κίρσνερ αρνούνταν να προχωρήσει στην υποτίμηση του πέσο, εκτιμώντας ότι οι πιο αδύναμοι θα πλήττονταν, όμως τελικά συμφώνησε με τις αγορές που θεωρούσαν το νόμισμα της Αργεντινής υπερτιμημένο.
Με την υποτίμηση, η κυβέρνηση «ήθελε να προκαλέσει ένα σοκ στις αγορές για να δημιουργήσει λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη», εκτίμησε ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής Άλντο Πινιανέλι.
Αντίθετα, η κυβέρνηση της χώρας διατήρησε τον φόρο στις αγορές που γίνονται στο εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες της Αργεντινής, μειώνοντάς τον όμως από το 35% στο 20%.
Στο μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι «ευχαρίστως» θα βοηθούσε την Αργεντινή να αντιμετωπίσει την υποτίμηση του νομίσματός της, παρά το ότι το ΔΝΤ δεν έχει επισήμως σχέσεις με τη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής του ιδρύματος.
Το ΔΝΤ «ευχαρίστως θα βοηθούσε» την Αργεντινή, το απόθεμα των ξένων νομισμάτων της οποίας μειώνεται, «όμως, όπως γνωρίζετε, δεν βρισκόμαστε σε επίσημο διάλογο (με τη χώρα) από το 2004», δήλωσε ο Ζου Μιν, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το ίδρυμα «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» την κατάσταση.