Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε «βέβαιος» πως μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τρόπο που θα της επιτρέψει να παραμείνει κράτος-μέλος της.
Κάνοντας μια μάλλον φιλοευρωπαϊκή ομιλία σήμερα, ο Κάμερον επισήμανε μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι οι αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου η ευρωζώνη να λειτουργήσει καλύτερα συνεπάγονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει στην τροποποίηση των Συνθηκών της.
Αυτό δίνει στη Βρετανία μια ευκαιρία να επανακαθορίσει την δική της σχέση με την ΕΕ, πρόσθεσε ο Κάμερον.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε μια επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση και ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα», είπε ο Κάμερον, αναφερόμενος στο σχέδιό του να μεταβάλει τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ και να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι Βρετανοί εκλογείς θα κληθούν να απαντήσουν, με ένα ναι ή ένα όχι, στο ερώτημα αν θέλουν η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ, στην περίπτωση που το Συντηρητικό Κόμμα παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2015.
«Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι εφικτό (. . .), ότι η Βρετανία μπορεί να κερδίσει παραμένοντας (κράτος-μέλος) σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Κάμερον.
Ο ηγέτης των Τόρις δέχεται πιέσεις τόσο από τους ευρωσκεπτικιστές στο δικό του κόμμα, όσο και από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο όσο κι ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία το 2015.
Ο Κάμερον αποπειράται επίσης με τις πρωτοβουλίες και τις τοποθετήσεις αυτές να δείξει πως αφουγκράζεται τη βρετανική κοινή γνώμη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει ότι μια ισχνή πλειοψηφία των Βρετανών θα ψήφιζε να αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ εάν είχε την ευκαιρία, διότι έχει απηυδήσει με αυτή που θεωρεί υπερβολική επιρροή της στην καθημερινή ζωή.
Όμως μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας εκφράζει ανησυχία για την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τη χώρα πολύ λιγότερο ελκυστική για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι εάν σημειωνόταν μια τέτοια εξέλιξη, η επιρροή του Λονδίνου σε διεθνές επίπεδο θα δεχόταν σοβαρό πλήγμα.
Οι εταίροι της Βρετανίας στην ΕΕ εξάλλου επισημαίνουν πως τα περιθώρια που έχει στη διάθεσή του το Λονδίνο για να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους συμμετοχής σε αυτή είναι πολύ στενά, εν μέσω κατηγοριών από διάφορες πλευρές ότι το Λονδίνο προσπαθεί να διατηρήσει μόνο τις διαστάσεις εκείνες που κρίνει το ίδιο συμφέρουσες εις βάρος των άλλων κρατών-μελών.
Στην ίδια ομιλία εξάλλου ο Κάμερον είπε ότι η Βρετανία και η Δύση έχουν μια ευκαιρία να πάρουν πίσω θέσεις εργασίας και εργοστάσια από την Ασία, εάν διευθετήσουν καλύτερα το θεσμικό και κανονιστικό περιβάλλον.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα αυξανόμενα κόστη στην Ασία και η ανάγκη ταχύτερης ικανοποίησης των μεταβαλλόμενων επιθυμιών των καταναλωτών είναι δύο στοιχεία τα οποία κάνουν ελκυστική την μετακίνηση θέσεων εργασίας και υπηρεσιών στις χώρες όπου εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις, εκτίμησε ο Κάμερον.
«Επί χρόνια η Δύση θεωρείτο ξεγραμμένη. Ο κόσμος λέει ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα είδος αναπόφευκτης παρακμής. Λέει ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε τίποτα πια», τόνισε. «Δεν πιστεύω ότι έτσι πρέπει να είναι. Αν λάβουμε τις σωστές αποφάσεις (όμως…) ορισμένες δουλειές που είχαν μετακινηθεί στο εξωτερικό θα επιστρέψουν από την Ανατολή στη Δύση», συνέχισε ο Κάμερον, καλώντας την ΕΕ να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και να μην προβεί σε υπερβολικά μέτρα ρύθμισης αγορών όπως αυτή του πετρελαίου και του αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα.