Η ισχύς της καραντίνας των 14 ημερών για όσους φτάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό δεν θα προσέφερε κάτι διαφορετικό όταν τα ποσοστά μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα ήταν υψηλά, αλλά τώρα που έχει παρέλθει η κορύφωση και οι πολίτες είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση από το εξωτερικό, ισχυρίστηκε η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, σε τοποθέτησή της στη Βουλή για την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας στους ταξιδιώτες από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιουνίου.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός εξαιρέσεων από το μέτρο της καραντίνας για τις αφίξεις από το εξωτερικό, ενώ για όλους τους υπόλοιπους θα ισχύσουν οι διαδικασίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, δηλαδή η δήλωση στοιχείων διαμονής κατά την απομόνωση όσων φτάνουν στη Βρετανία, στοιχεία επικοινωνίας, πληροφορίες σχετικά με διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό κ.α. τα οποία θα συμπληρώνονται σε ειδική φόρμα πριν την άφιξη στη χώρα, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο, που θα μπορεί να φτάσει τις 1.000 λίρες στην Αγγλία ή ακόμη και στη δίωξη.
Βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον χρόνο έναρξης της καραντίνας αλλά και για τις συνέπειες στην αεροπλοοία ή ζήτησαν να μην ισχύσει η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, αντίθετα να δημιουργηθούν αερογέφυρες με άλλες χώρες.
Η Πρίτι Πατέλ, τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ήδη διερευνά τη δυνατότητα να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο.
Για την απόφαση από την κυβέρνηση συνέχισης ή όχι του μέτρου, είπε, θα ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το ποσοστό μόλυνσης, η αξιοπιστία των καταγραφών, τα μέτρα των άλλων χωρών και το ποσοστό μόλυνσης σε αυτές, το κατά πόσο οι διαγνωστικές εξετάσεις μειώνουν το ρίσκο κ.α. «Με αυτές τις ενέργειες για την δημόσια υγεία διασφαλίζουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία μακροπρόθεσμα, και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι διεθνείς αφίξεις» είπε και πρόσθεσε ότι για τα διεθνή ταξίδια θα γίνονται διμερείς συμφωνίες με τις εμπλεκόμενες χώρες.
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο όσων θα φτάνουν τράνζιτ στη Βρετανία μέσω άλλων χωρών (γεφυρών), η υπουργός ανέφερε ότι αυτοί θα εντοπίζονται μέσω της φόρμας των στοιχείων που θα συμπληρώνουν πριν την άφιξή τους. Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο προς το παρόν να γίνεται επανεξέταση του μέτρου κάθε δέκα μέρες.
Πάντως, το εμπορικό επιμελητήριο του Λονδίνου, πριν την τοποθέτηση της υπουργού, σε επιστολή του τόνισε ότι το μέτρο της καραντίνας θα στείλει το μήνυμα προς τα έξω ότι η Βρετανία είναι κλειστή για επιχειρήσεις. «Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου δεν φαίνεται να στηρίζεται στους υπολογισμούς των κινδύνων γιατί σε αυτή την περίπτωση θα γινόταν δεκτό ότι οι αφίξεις από μερικές χώρες με χαμηλά επίπεδα μετάδοσης και περιστατικών δεν αυξάνουν τον δικό μας κίνδυνο, ειδικά εάν στις αφίξεις αυτές ισχύσει το πρωτόκολλο της κοινωνικής απόστασης» αναφέρεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κριτική σε Μπόρις Τζόνσον από τον επικεφαλής των Εργατικών
Για την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης που τέθηκε σε λειτουργία στην αρχή του μήνα, αλλά και για την «πρόωρη» χαλάρωση των περιορισμών του lockdown – κατά το κόμμα των Εργατικών – συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας των σχολείων στην Αγγλία, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και ο ηγέτης των Εργατικών, Κιέρ Στάρμερ, στη διάρκεια της ώρας των ερωτήσεων στον πρωθυπουργό.
Ο Κιέρ Στάρμερ, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη του κόμματός του σε ό,τι αφορά την πολιτική της στην άρση των περιορισμών, επειδή ο Μπόρις Τζόνσον καθιστά δύσκολη μία τέτοια υποστήριξη. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να προχωρήσει στα μέτρα χαλάρωσης πριν ο δείκτης συναγερμού για τον κορονοϊό πέσει σε χαμηλότερο επίπεδο (από το τέσσερα που βρίσκεται σήμερα), για να πάρει την απάντηση του πρωθυπουργού ότι το επίπεδο συναγερμού επέτρεψε τη λήψη της απόφασης χαλάρωσης, ότι τα ζητήματα γύρω από αυτό διευθετήθηκαν και ότι τα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση πριν μία τέτοια απόφαση έχουν εκπληρωθεί.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξέφρασε επιφυλάξεις και για τη λειτουργία του συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης, όπως και για τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους είχαν επικοινωνία οι εργαζόμενοι του συστήματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό αυτών που μολύνονται καθημερινά, το σύστημα θα πρέπει να επικοινωνεί με περίπου 45.000 άτομα ανά ημέρα, ενώ σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, το σύστημα δεν θα λειτουργεί πλήρως παρά μόνο στα τέλη του Ιουνίου.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ήδη είναι χιλιάδες αυτοί που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ και στη συνέχεια εντοπίστηκαν οι επαφές όσων βρέθηκαν θετικοί. «Χιλιάδες ακολουθούν τις οδηγίες μας και απομονώνονται για να σταματήσουν την εξάπλωση της ασθένειας, με βάση το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα το 90% των διαγνωστικών εξετάσεων έχουν το αποτέλεσμα εντός 48 ωρών και ότι μέχρι το τέλος του μήνα το αποτέλεσμα για όλες τις εξετάσεις θα είναι γνωστό μέσα σε 24 ώρες. Το θέμα αυτό έχει επισημάνει ως σημαντικό για την καλή λειτουργία του συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την υγεία, Τζέρεμι Χαντ.
Η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, ζήτησε διαβεβαιώσεις για το εάν η Βρετανία θα συνεχίσει από την επόμενη χρονιά να έχει πρόσβαση στα δεδομένα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, και έλαβε την απάντηση του πρωθυπουργού ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Brexit, αλλά και ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα ενεργήσει με λογική.