Σχεδόν 3.000 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου το Ιράν, ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται στην Ισλαμική Δημοκρατία εδώ και δύο μήνες.
Η Τεχεράνη μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο, ισχυρότερο κύμα λοιμώξεων νέου κορονοϊού αν οι άνθρωποι δεν τηρήσουν τις οδηγίες και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, Σαΐντ Ναμάκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
«Οι άνθρωποι φαίνεται ότι πιστεύουν πως ο κορονοϊός τελείωσε», αλλά «απέχει πολύ» από αυτό και «μπορεί να δούμε ανά πάσα στιγμή (άλλη) μια επικίνδυνη κορύφωση», ήταν τα λόγια του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το Ιράν, μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες στην περιοχή, άρχισε να χαλαρώνει την καραντίνα που είχε επιβάλει τον Απρίλιο έπειτα από μια πτώση στον αριθμό των θανάτων από Covid-19.
Ωστόσο τον Μάιο σημειώθηκε μια αύξηση στο ποσοστό των λοιμώξεων που αναφέρονταν σε σύγκριση με την περίοδο από τα μέσα έως τα τέλη Απριλίου -μια άνοδο που η κυβέρνηση απέδωσε στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που υποβάλλονται σε εξετάσεις.
«Το ξέσπασμα δεν έχει τελειώσει και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να επανέλθει δριμύτερο από πριν”», επανέλαβε ο Ιρανός υπουργός στην κρατική τηλεόραση και προσέθεσε: «Αν ο λαός μας δεν σεβαστεί τα πρωτόκολλα για την υγεία (…) θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη χειρότερη κατάσταση».
Σήμερα τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2.979 από χθες Κυριακή ανεβάζοντας το σύνολό τους στη χώρα σε 154.445. Επίσης, οι Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 81 νέους θανάτους, με τους οποίους ανέρχεται ο συνολικός τους αριθμός σε 7.878.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι επέστρεψαν στις δουλειές τους και τα τεμένη ξανάρχισαν τις καθημερινές προσευχές το Σάββατο (30/05), στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί στη χώρα.
Ωστόσο, οι Αρχές χρειάστηκε να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς στις νότιες επαρχίες Χουζεστάν και Σιστάν Μπαλουτσιστάν στα μέσα Μαΐου, έπειτα από μια αύξηση των κρουσμάτων εκεί.
«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας στον αγώνα μας κατά του ιού αυτού (…) Όλα τα πρωτόκολλα για την υγεία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά», επισήμανε καταληκτικά ο Ναμάκι.