Ομάδες ενόπλων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, οι οποίοι ελέγχουν την Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, από τις αρχές του Ιανουαρίου, επέβαλαν τον ισλαμικό νόμο και ίδρυσαν στην πόλη αυτή ένα ισλαμικό δικαστήριο, ανέφεραν σήμερα αρχηγοί φυλών και αυτόπτες μάρτυρες.
Την ώρα που οι αντάρτες ελέγχουν κάποιους τομείς της πόλης Ραμάντι και κάποιες αστικές ζώνες μεταξύ των δύο πόλεων, ο υπουργός Εσωτερικών Αντνάν αλ Ασάντι προειδοποίησε σήμερα ότι οι ομάδες αυτές έχουν στην κατοχή τους επαρκή οπλισμό για να «καταλάβουν τη Βαγδάτη».
«Ο στόχος τους δεν είναι μόνο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Φαλούτζα και την (σ.σ. κοντινή πόλη) Γκάρμα, αλλά να ανατρέψουν το σύνολο του πολιτικού συστήματος» εκτίμησε ο Ασάντι, μία ημέρα αφού το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κάλεσε τους αντάρτες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους αστικές ζώνες του Ιράκ «να προωθηθούν στη Βαγδάτη».
Στη Φαλούτζα οι μαχητές αυτή της οργάνωσης ίδρυσαν ένα ισλαμικό δικαστήριο και απήγαγαν αξιωματούχους και προεστούς, περιλαμβανομένων ενός αξιωματούχου της αστυνομίας και αρχηγών φυλών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μέλη των φυλών αυτών.
Με ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα των τεμενών οι ισλαμιστές αντάρτες κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να σπεύσουν στο πλευρό τους για να τους στηρίξουν στη μάχη εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.
Οι πολεμιστές του ΙΚΙΛ «δεν αποδέχονται τίποτα από όσα αποφασίζουμε. Θέλουν μόνο όλοι οι Ιρακινοί να εργάζονται υπό τις εντολές τους, υπό το καθεστώς τους» εξήγησε ένας αρχηγός φυλής, ο οποίος ζήτησε να μην δοθεί στην δημοσιότητα η ταυτότητά του φοβούμενος ότι θα γίνει στόχος της οργάνωσης.
Ένας άλλος κάτοικος, ο οποίος συστήθηκε ως Αμπού Οσάμα, περιέγραψε ότι οι ισλαμιστές μαχητές επέβαλαν αυστηρούς κανόνες σε κάποιες συνοικίες, απαγορεύοντας για παράδειγμα στις γυναίκες να κυκλοφορούν στις αγορές και στους άνδρες να φορούν δυτικά ρούχα ή να ξυρίζουν το μούσι τους.
Σήμερα ο ιρακινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις του στο Ραμάντι, ενώ πραγματοποίησε επιχειρήσεις και σε αγροτικές περιοχές μεταξύ του Ραμάντι και της Φαλούτζα, όπου έχουν βρει καταφύγιο αντάρτες.