Κέικ, τούρτες, παντεσπάνι, ντόνατ, milkshake και σοκολάτες. Η Stacy Conradt γράφει στο mentalfloss.com για μερικές ιστορικές στιγμές και τη… σχέση τους με ορισμένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα όλων των εποχών.
Διαβάστε και θα καταλάβετε:
1. Τα γλυκά που στοίχισαν στο στρατηγό Santa Anna το πόδι του
Το 1838 ένας γάλλος ζαχαροπλάστης που ζούσε κοντά στην Πόλη του Μεξικού ισχυρίστηκε ότι μεξικανοί αξιωματικοί του στρατού λεηλάτησαν το αρτοποιείο του.
Η απαίτησή του να αποζημιωθεί όμως δε βρήκε ανταπόκριση. Έτσι, αποφάσισε να απευθυνθεί στον βασιλιά Λουδοβίκο-Φίλιππο, ο οποίος ήταν ήδη πολύ ενοχλημένος επειδή το Μεξικό είχε αθετήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις προς τη Γαλλία. Το όλο ζήτημα κλιμακώθηκε σύντομα, με αποτέλεσμα ο απόστρατος στρατηγός Antonio Lopez de Santa Anna να πάρει την απόφαση να πολεμήσει για την… τιμή της πατρίδας του. Κατά τη διάρκεια της μάχης χτυπήθηκε από βλήμα κανονιού και ακρωτηριάστηκε το ένα του πόδι.
2. Το milkshake που λίγο έλειψε να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο
Ο «θάνατος από milkshake» ήταν μόνο ένας από τους πολλούς… γελοίους τρόπους που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν στην προσπάθειά τους να δολοφονήσουν τον Φιντέλ Κάστρο τη δεκαετία του 1960. Ο Κάστρο συνήθιζε να πηγαίνει αρκετά συχνά σε ένα ξενοδοχείο, που σέρβιρε milkshake. Η CIA έβαλε έναν υπάλληλο του ξενοδοχείου να ρίξει χάπια με δηλητήριο μέσα σε αυτό, που προοριζόταν για τον Κάστρο, όμως το σχέδιο ματαιώθηκε όταν τα χάπια, που ήταν αποθηκευμένα μέσα σε ένα καταψύκτη διαλύθηκαν ή έσκασαν όταν ο υπάλληλος προσπάθησε να τα πιάσει.
3. Το ανύπαρκτο παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας
Η φράση «αν ο λαός δεν έχει ψωμί, ας φάει παντεσπάνι» που αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα έκανε τη βασίλισσα να μοιάζει άσπλαχνη και άκαρδη, παρότι δεν είναι σίγουρο αν όντως την είχε πει εκείνη.
4. Τότε που ο Χίτλερ προσπάθησε να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ με μια μπάρα σοκολάτας
Το 1943 ένα από τα πιο παλιά στελέχη της μυστικής υπηρεσίας MI5 ζήτησε από κάποιο γνωστό του εικονογράφο να ζωγραφίσει μια μπάρα σοκολάτας να εκρήγνυται. Έγραφε: «Έχουμε πληροφόρηση ότι ο εχθρός χρησιμοποιεί πλάκες σοκολάτας, οι οποίες όμως είναι φτιαγμένες από χάλυβα και έχουν μια ελαφριά στρώση πραγματικής σοκολάτας. Μέσα περιέχει κάποια εκρηκτική ύλη και ένα μηχανισμό καθυστέρησης. Όταν κανείς πάει να κόψει ένα κομμάτι, αποκαλύπτεται ο ωρολογιακός μηχανισμός».
5. Η «χαμένη στη μετάφραση» στιγμή της ομιλίας του JFK
Το 1963 ο John F. Kennedy πήγε στο Δυτικό Βερολίνο για να δείξει τη συμπαράσταση των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία, μετά την ανέγερση του Τείχους. Στην περίφημη ομιλία του ο Kennedy είπε την εξής φράση: «Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι, όπου κι αν ζουν, είναι πολίτες του Βερολίνου. Έτσι κι εγώ, ως ελεύθερος άνθρωπος μπορώ περήφανα να πω «’Ich bin ein Berliner!». Κι ενώ ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ αυτό που ήθελε να πει με τη φράση αυτή ήταν «Είμαι κι εγώ ένας Βερολινέζος» στην πραγματικότητα αυτό που είπε μεταφραζόταν ως εξής: «Είμαι ένα ντόνατ με γέμιση μαρμελάδας». Οι κάτοικοι του Βερολίνου χρησιμοποιούσαν τον όρο «Berliner» για να αναφέρονται στο γλυκό αυτό και όχι στους… εαυτούς τους. Ορισμένοι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Kennedy δεν έκανε λάθος και ότι η φράση ήταν σωστή, ωστόσο άλλοι συνεχίζουν να… διατηρούν αυτό το μύθο.
6. Το κέικ που έσωσε τον μέλλοντα Πρόεδρο της Ιρλανδίας
Το 1916 ο Eamon de Valera βρέθηκε στη φυλακή εξαιτίας του ρόλου του στην Πασχαλιάτικη Εξέγερση (Easter Rising), όταν οι πολίτες της Ιρλανδίας προσπάθησαν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους από τη βρετανική κυριαρχία.
Ο De Valera κατάφερε να κάνει ένα αντίγραφο από το κλειδί, χρησιμοποιώντας κεριά από την εκκλησία και να το στείλει στους φίλους του έξω από τη φυλακή, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα μεταλλικό αντίγραφο και του το έστειλαν ξανά μέσα στο κελί, μέσα σε ένα κέικ. Η πρώτη προσπάθεια όμως δε στέφθηκε με επιτυχία και ο Valera κατάφερε να διαφύγει τη δεύτερη φορά.
7. Η τούρτα που περιείχε ένα λαθραίο χειρόγραφο
Το 1934 ο Jan Petersen έγραψε μια μυθιστορηματική εκδοχή της βίας, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους πολλοί κάτοικοι στους δρόμους του Βερολίνου. Της έδωσε τον τίτλο «Our Street: A Chronicle Written in the Heart of Facist Germany» και την έβαλε μέσα σε δύο τούρτες, προκειμένου να το περάσει λαθραία έξω από τη Γερμανία. Ενώ προσπαθούσε να περάσει στην Πράγα, υποκρινόμενος ότι πηγαίνει για σκι, οι φρουροί των SS τον σταμάτησαν και άρχισαν να του κάνουν ερωτήσεις για το περίεργα μεγάλο μέγεθος των γλυκών. «Ξέρετε πώς είναι οι γυναίκες, δεν ξέρετε;» τους απάντησε και συνέχισε: «Είπα στη γυναίκα μου ότι θα έλειπα για τρεις μέρες και εκείνη πήγε και μου έφτιαξε δύο τεράστιες τούρτες. Θα χρειαστώ μία εβδομάδα για να φάω μόνο τη μία». Η μπλόφα του πέτυχε και ο Petersen κατάφερε να δημοσιοποιήσει το «Our Street».