Μετανάστρια εργάτρια από τις Φιλιππίνες αυτοκτόνησε στον Λίβανο σε κέντρο υποδοχής της πρεσβείας της χώρας της, όπως ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι προξενικές αρχές, καθώς οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί πλήττονται πάρα πολύ από την κατάρρευση της λιβανέζικης οικονομίας.
Έρευνα διεξάγεται για τις συνθήκες της τραγωδίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων της πρεσβείας των Φιλιππίνων στον Λίβανο.
Το θύμα, που άφησε την τελευταία του πνοή χθες Κυριακή, το Σάββατο πήδηξε από το δωμάτιο στο οποίο διέμενε με δύο άλλες εργάτριες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι η γυναίκα έφτασε την Παρασκευή στο κέντρο υποδοχής.
Ο Λίβανος διέρχεται από πέρυσι μια σοβαρή οικονομική κρίση, με έλλειψη σε δολάρια και μεγάλη υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας που έχουν καταβαραθρώσει την καταναλωτική ισχύ των νοικοκυριών, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Μπροστά σε αυτή την κρίση, που επιδεινώθηκε από την επιδημία του κορονοϊού, πολλοί Λιβανέζοι, που μέχρι τώρα πλήρωναν τις οικιακές τους βοηθούς σε δολάρια, πλέον έχουν στραφεί στις λίρες.
Κάποιοι εργοδότες μάλιστα έχουν σταματήσει εντελώς να τις πληρώνουν ή τις απέλυσαν.
Εξαιτίας του εύρους του προβλήματος η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν πτήσεις επαναπατρισμού των εργατριών προς την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.
Σήμερα η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Λιβάνου, μια κρατική υπηρεσία, ανακοίνωσε ότι επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής στην πρεσβεία των Φιλιππίνων και διαβεβαίωσε ότι υποδέχεται μεγαλύτερο αριθμό ατόμων «από την επίσημη χωρητικότητά του» εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν μπορούν να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Σε επιστολή της που ανέβασε στο Facebook και απέστειλε στην πρεσβεία, η υπηρεσία ζητεί να επιτρέπεται σε όσες γυναίκες διαμένουν στα κέντρα να βγαίνουν καθημερινά στον καθαρό αέρα, αλλά και να προσφέρεται «η απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη προς όλες τις γυναίκες και το προσωπικό».
Σε βίντεο που ανέβασε σήμερα η πρεσβεία των Φιλιππίνων διαβεβαίωσε ότι τα 26 άτομα που φροντίζει στα κέντρα υποδοχής λαμβάνουν τροφή και ό,τι χρειάζονται δωρεάν.
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές ενώσεις έχουν αναφέρει αύξηση των εκκλήσεων σε βοήθεια από οικιακές βοηθούς.
Περίπου 250.000 αλλοδαποί μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την Αιθιοπία, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα, εργάζονται στον Λίβανο βάσει του συστήματος «καφάλα», το οποίο, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους στερεί κάθε εργασιακό δικαίωμα.