Ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που υποστηρίζει ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του στον κρατικό μηχανισμό επειδή αμφισβήτησε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τον νέο κορονοϊό, κατέθεσε σήμερα στο Κογκρέσο ότι η χώρα μπορεί να βιώσει «τον σκοτεινότερο χειμώνα» της σύγχρονης ιστορίας της αν δεν βελτιώσει την ανταπόκρισή της στην πανδημία.
Λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του στο Twitter, o Ρικ Μπράιτ κατέθεσε σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για το κατά πόσο ήταν έτοιμες οι ΗΠΑ για την πανδημία.
Τον περασμένο μήνα ο Μπράιτ απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθυντή της Αρχής Βιοϊατρικής Προχωρημένης Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA), η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη φαρμάκων για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
«Αυτό που κάνουμε πρέπει να γίνεται προσεκτικά με την καθοδήγηση των καλύτερων επιστημονικών εγκεφάλων. Το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει. Αν δεν βελτιώσουμε τώρα την ανταπόκρισή μας, με βάση την επιστήμη, φοβάμαι ότι η πανδημία θα επιδεινωθεί και θα παραταθεί», είπε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ, που πιέζει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, χαρακτήρισε «δυσαρεστημένο υπάλληλο» τον Μπράιτ. Επανέλαβε ότι δεν τον γνωρίζει αλλά «με τη στάση του, δεν θα έπρεπε πλέον να εργάζεται για την κυβέρνησή μας».
Να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Τραμπ Δρ. Άνθονι Φάουτσι προειδοποίησε επίσης, καταθέτοντας σε μια επιτροπή της Γερουσίας, ότι η πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε νέο ξέσπασμα του φονικού ιού. Ο Τραμπ απαγόρευσε στον Φάουτσι να καταθέσει στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων.
Την περασμένη εβδομάδα ο Μπράιτ υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει για τον νέο κορονοϊό από τον Ιανουάριο αλλά τότε αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τους επικεφαλής του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, τον άμεσο προϊστάμενο της BARDA. Υποστηρίζει επίσης ότι τον απομάκρυναν από τη BARDA επειδή αντιστάθηκε στις προσπάθειες να προωθηθούν τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη ως θεραπείες για την ασθένεια Covid-19. Σε μια ανακοίνωσή του τότε ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρουσίαζε τα φάρμακα αυτά ως «πανάκεια» μολονότι δεν υπήρχε καμία επιστημονική απόδειξη.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κέιτλιν Όουκλι αμφισβητεί τα λεγόμενα του Μπράιτ και σε μια ανακοίνωσή της την Τρίτη ανέφερε ότι ο επιστήμονας μετατέθηκε σε μια άλλη υπηρεσία όπου θα είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αναπτύξει διαγνωστικά τεστ. «Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι που δεν εμφανίστηκε να εργαστεί για λογαριασμό του αμερικανικού λαού και να τεθεί επικεφαλής αυτού του κρίσιμου εγχειρήματος», πρόσθεσε.
Στην ίδια επιτροπή της Βουλής κατέθεσε σήμερα και ο Μάικ Μπόουεν, ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας Prestige Ameritch, του μεγαλύτερου παραγωγού χειρουργικών μασκών στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο ο Μπόουεν είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα κινδύνευε να ξεμείνει από μάσκες αν δεν προχωρούσε γρήγορα στην αύξηση της παραγωγής.