Άμεσες παρεμβάσεις αναμένονται από την κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση στέλνει διπλό μήνυμα. Αφενός ότι τα νοικοκυριά δεν θα αφεθούν να πληρώσουν τις αυξήσεις, αλλά και πως δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με τις σημερινές δηλώσεις του παρέπεμψε ουσιαστικά στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί κατά την πρώτη φάση της ενεργειακής κρίσης. Τότε, όταν οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν σημαντικά, επιβλήθηκε φορολογία στα υπερκέρδη, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά.

Η μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας αγγίζει και σήμερα 14/11 τα 200 ευρώ, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διεθνοποιήσει το θέμα ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση. Το ράλι τιμών στο Χρηματιστήριο ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Με το φαινόμενο να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η μέση τιμή του μήνα, που θα καθορίσει τα επόμενα τιμολόγια, είναι ήδη 54% ακριβότερη από τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικά, ενώ η μέση τιμή τον Οκτώβριο ήταν στα 90 ευρώ/MWh, η μέση τιμή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου κινείται στα 139 ευρώ/MWh.

«Δεν θα αφήσουμε τις τιμές του ρεύματος να περάσουν στον καταναλωτή» διαμηνύει ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, που την επόμενη Παρασκευή θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα προκειμένου να εγκριθούν μέτρα ανάσχεσης τέτοιων φαινομένων.

«Χρειαζόμαστε όμως ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερ-έσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων – προσθέτω και τις επιχειρήσεις σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, φαινόμενα βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» επισήμανε.