Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το λεγόμενο «μπόνους διακοπών», με το οποίο οι ιταλικές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν έως και 500 ευρώ για διανυκτερεύσεις σε τουριστικές υποδομές της χώρας.
Το μπόνους θα μπορέσει να ξοδευτεί από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, τουριστικά συγκροτήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια της χώρας.
«Συνολικά διαθέτουμε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για τον τουρισμό και ένα για τον πολιτισμό. Έχουμε σαφή επίγνωση της στρατηγικής σημασίας των δυο αυτών τομέων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.
Ο Ιταλός υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι σε συνομιλίες του με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο, αλλά και με συναδέλφους του από κυβερνήσεις χωρών μελών της Ένωσης, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θεωρεί πως πρέπει να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες, οι οποίοι να καθορίζουν τους όρους μετακίνησης των τουριστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
«Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας σε όλες τις περιοχές και τις χώρες της Ένωσης, αλλά θεωρώ ότι η ΕΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή προς την υιοθέτηση ενιαίων κανόνων και όχι προς έναν επιζήμιο ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων χωρών της», ολοκλήρωσε ο Φραντσεσκίνι.
Το πλάνο της Γαλλίας για τον τουρισμό
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα ένα ευρύ σχέδιο «με δεσμεύσεις ύψους 18 δισεκ. ευρώ» για τη στήριξη του τομέα του τουρισμού, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την επιδημία του κορονοϊού και το κλείσιμο των ξενοδοχείων και των εστιατορίων από τα μέσα Μαρτίου.
«Ο τουρισμός αντιμετωπίζει πιθανόν τη χειρότερη δοκιμασία της σύγχρονης ιστορίας του και, καθώς αποτελεί ένα κόσμημα της γαλλικής οικονομίας, η διάσωσή του αποτελεί εθνική προτεραιότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης μιας διυπουργικής επιτροπής με θέμα τον τουρισμό.
Το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων με τη μορφή δανείων και επενδύσεων ιδίων κεφαλαίων αντιπροσωπεύει «μια δέσμευση άνω των 18 δισεκ ευρώ για τα δημόσια οικονομικά: είναι χωρίς προηγούμενο, είναι μαζική, είναι απαραίτητη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Γαλλίας καθώς και δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο τομέας έχει σταματήσει να κινείται από τα μέσα Μαρτίου, καθώς έκλεισαν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, αλλά και τα σύνορα, επιφέροντας τη ματαίωση ταξιδιών.
Για να βοηθηθεί η επανεκκίνηση του τομέα, ο Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε πως οι Γάλλοι «θα μπορέσουν να πάνε διακοπές στη Γαλλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», με την επιφύλαξη της επιβολής περιορισμών «πολύ εντοπισμένων γεωγραφικά», ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.
Για να αποφευχθούν απώλειες θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση επιστρέφει στις εταιρείες το 70% των ακαθάριστων μισθών των εργαζομένων τους οποίους έχουν αδειοδοτήσει και ο Φιλίπ δήλωσε πως θα παρατείνει αυτό το μέτρο μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ελπίζει ότι τα εστιατόρια θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι στις 2 Ιουνίου στις «πράσινες ζώνες» της χώρας, όπου ο ιός δεν κυκλοφορεί ευρέως.
Μολονότι ο Φιλίπ δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση των ξένων τουριστών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε χθες, Τετάρτη, τα κράτη μέλη να ανοίξουν και πάλι τα εσωτερικά σύνορά τους.
Ο τουριστικός τομέας δεν είναι κρίσιμης σημασίας μόνο στη Γαλλία, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 12% των θέσεων εργασίας.