Απειλές από «ακραίους ισλαμιστές» δέχεται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Η μη κυβερνητική οργάνωση εδρεύει στο Λονδίνο και αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές πληροφόρησης των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στη Συρία.
«Πρόσφατα, λάβαμε μεγάλο αριθμό απειλών θανάτου είτε στη σελίδα του Παρατηρητηρίου στο Facebook), είτε στους λογαριασμούς του Skype και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολλών μελών και ακτιβιστών», ανέφερε η οργάνωση αυτή, που έχει την έδρα της στο Κόβεντρι.
Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επρόκειτο για απειλές από «εξτρεμιστές ισλαμιστές», όμως δεν κατονόμασε κάποια οργάνωση. «Οι ομάδες αυτές επιχειρούν να εντοπίσουν τις πηγές μας στις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους», ιδίως στη βόρεια και ανατολική Συρία καθώς και στην επαρχία της Δαμασκού, πρόσθεσε. «Οι πηγές αυτές απειλούνται», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τις σοβαρότερες απειλές που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα η οργάνωση.
Από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία, το Μάρτιο του 2011, το Παρατηρητήριο καταγράφει καθημερινά τον αριθμό των θυμάτων αλλά και τις συγκρούσεις σε διάφορες επαρχίες της Συρίας. Βασίζει τις πληροφορίες του σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών, σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το Ραχμάν, οι απειλές πολλαπλασιάστηκαν μετά την ανακοίνωση, την Παρασκευή, ότι δεκάδες ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα του συριακού στρατού κοντά στη Δαμασκό. «Αυτούς που μας κατηγόρησαν ότι παραποιήσαμε τα γεγονότα και ότι χαρακτηρίσαμε αντάρτες, πολίτες που έπεσαν μάρτυρες. Τους καλούμε να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα ή τις φωτογραφίες των πολιτών αυτών. Δεν είναι παράξενο που τόσες ημέρες μετά το επεισόδιο δεν υπάρχουν φωτογραφίες ή ονόματα έστω και ενός παιδιού ή μιας γυναίκας, από τις δεκάδες που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν σε αυτήν την ενέδρα;» διερωτήθηκε ο Ραχμάν.
Το Παρατηρητήριο κατήγγειλε επίσης ότι ταυτοχρόνως διεξάγεται μια «εκστρατεία συστηματικής δυσφήμισής του από άτομα που αυτοαποκαλούνται αντιφρονούντες οι οποίοι επινοούν ψεύδη».
Ο Ραχμάν, ένας πρώην επιχειρηματίας που είναι επικεφαλής του Παρατηρητηρίου από το 2006, είπε ότι η οργάνωσή του έχει 230 ακτιβιστές σε όλη τη Συρία, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικούς, δικηγόρους, γιατρούς και δημοσιογράφους. Συγκεντρώνει επίσης πληροφορίες από τους περίπου 5.000 «εξωτερικούς» συνεργάτες της, στους οποίους περιλαμβάνονται δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιώτες, αντάρτες και τζιχαντιστές.
Ο διευθυντής της οργάνωσης χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν και ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το σπίτι του λόγω των «συνεχών απειλών» που δέχεται απ’ όλες τις πλευρές.