Την προώθηση των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων στην Κίνα θα αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ. Οι μεταρρυθμίσεις αποκαλύφθηκαν τον προηγούμενο μήνα και χαρακτηρίστηκαν ως οι τολμηρότερες εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτών, χαλαρώνει η πολιτική του ενός παιδιού και απελευθερώνονται περαιτέρω οι αγορές.

Η ανακοίνωση ότι ο ίδιος ο πρόεδρος θα ηγηθεί μιας ομάδας συντονισμού των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, φανερώνει την αποφασιστικότητά του να προωθήσει την αλλαγή εν μέσω φόβων για αντίσταση από κατεστημένα συμφέροντα.

Η κίνηση αυτή μπορεί επίσης να αμβλύνει τους φόβους στις αγορές ότι οι υποσχέσεις για μεταρρύθμιση ενδέχεται να μην συνδυαστούν με έργα λόγω των αντιστάσεων από κατεστημένα συμφέροντα, όπως ισχυρές κρατικές εταιρείες.

Η ανακοίνωση ότι ο Σι θα αναλάβει ρόλο προσωπικά, σημαίνει ότι η συντονιστική ομάδα θα είναι πιο ισχυρή από την Κρατική Επιτροπή για την Αναδιάρθρωση της Οικονομίας, η οποία κατήρτισε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που οδήγησε κατά τη δεκαετία του 1990 στο κλείσιμο χιλιάδων αναποτελεσματικών κρατικών εταιρειών και στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.