Μια από τις χώρες της Ευρώπης που έχει γνωρίσει το «άγριο» πρόσωπο του κορονοϊού, είναι το Βέλγιο. Με την κυβέρνηση να υποχρεώνει τους πολίτες να φορούν μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και προτείνει τη χρήση της σε άλλους χώρους για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, οι κωφοί ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη και για εκείνους.
Συγκεκριμένα, ζητούν διαφανείς μάσκες που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν με τους άλλους.
Για τους βαρήκοους, οι οποίοι εξαρτώνται από το διάβασμα των χειλιών για επικοινωνήσουν στην νοηματική γλώσσα, ακόμη και το να αγοράσουν παγωτό είναι δύσκολο, καθώς οι υπάλληλοι των καταστημάτων φοράνε ιατρικές μάσκες ή αυτοσχέδιες υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες καλύπτουν το μισό τους πρόσωπο.
«Δεν μπορούμε πλέον να διαβάσουμε τα χείλη. Εμποδίζει την επικοινωνία», τόνισε η Μαρί-Φλοράνς Ντεβαλέ της γαλλόφωνης ένωσης κωφών του Βελγίου λέγοντας ότι αυτό επιδεινώνει την υπάρχουσα δυσκολία που καλούνται οι κωφοί να αντιμετωπίσουν την περίοδο αυτή την πανδημίας.
«Όταν η μάσκα δεν είναι διαφανής, αυτό πιθανόν να στενοχωρήσει τους ευάλωτους ανθρώπους, τους διαταράσσει ψυχολογικά και τους ανησυχεί», σημείωσε η ίδια στο Reuters, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού (466 εκατομμύρια άνθρωποι) έχουν κάποιο ποσοστό αναπηρίας λόγω απώλειας ακοής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το Βέλγιο, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξέρχεται σταδιακά από την καραντίνα καθώς μειώνονται τα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά η χρήση της μάσκας είναι κάτι νέο σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Με τις ιατρικές μάσκες να βρίσκονται σε έλλειψη σε πολλά μέρη του κόσμου, η εξασφάλιση διάφανων μασκών είναι ακόμη δυσκολότερη.
Κάποιες διαφημίζονται στο διαδίκτυο, αλλά συχνά πρόκειται για ασπίδες προσώπου για ολόκληρο το κεφάλι, τις οποίες φοράει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία.
Στο Βασιλικό Ινστιτούτο Woluwe, στις Βρυξέλλες, ένα σχολείο για ΑΜΕΑ, οι δάσκαλοι και καθηγητές ράβουν μάσκες που περιλαμβάνουν ένα διαφανές παράθυρο όπου διακρίνεται το στόμα αντιγράφοντας ένα μοντέλο που βρήκαν στο ίντερνετ. Οι μάσκες αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για παιδιά με αυτισμό.
Ωστόσο, κάθε μάσκα χρειάζεται 30 λεπτά για να κατασκευαστεί και απαιτεί ένα διπλό στρώμα υφάσματος, κορδέλες και ένα φύλλο από πλαστικό.
Μια φιλανθρωπική οργάνωση στη φλαμανδική περιοχή του Βελγίου δημιούργησε βίντεο στα ολλανδικά με οδηγίες κατασκευής μάσκας, με ένα διαφανές παράθυρο για το στόμα. Ανάλογα βίντεο θα κυκλοφορήσει και στα γαλλικά και τα αγγλικά.