Πάνω από το 15% του πληθυσμού της Γης χρησιμοποιεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ακούει στο όνομα «Facebook», με 1,19 δισεκατομμύρια χρήστες να συνδέονται σε αυτό κάθε μήνα.
Μάλιστα, οι ίδιοι οι χρήστες αποκαλύπτουν πολλές προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή τους, όπως για παράδειγμα τι έφαγαν ή με ποιον άνθρωπο περνούν τον περισσότερο χρόνο τους.
Κι ενώ πολλές από τις πληροφορίες που μοιράζεται κανείς με την κοινότητα του Facebook μπορεί να είναι από ασήμαντες έως… αδιάφορες για τους πολλούς, η τεράστια ποσότητα προσωπικών δεδομένων που «διακινείται» μπορεί να παρέχει συναρπαστικές πληροφορίες για τον κόσμο που ζούμε και πώς αυτό μεταλλάσσεται.
Αναλυτές συνέκριναν πρόσφατα τα στοιχεία των χρηστών (τις πόλεις καταγωγής τους και τις περιοχές τρέχουσας κατοικίας τους) για να ανακαλύψουν ποιες είναι οι δέκα πρώτες πόλεις-προορισμοί μετανάστευσης.
Το Λονδίνο βρέθηκε στη 10η θέση της πιο δημοφιλούς περιοχής για μετανάστευση, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, σημειώνοντας αύξηση 1,4% στις μεταναστευτικές ροές τα τελευταία δέκα χρόνια.
Το Λάγος στη Νιγηρία δέχτηκε 18,6% περισσότερους μετανάστες μεταξύ του 2000 και του 2012, ενώ τη δεύτερη θέση της λίστας κατέλαβε η Κωνσταντινούπολη.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι μεταναστευτικές ροές έχουν πολιτιστικά και πολιτικά κίνητρα, πέρα από οικονομικά. Για παράδειγμα παρατηρούμε ένα κύμα μετανάστευσης από τη Βουλγαρία (που έχει τουρκική μειονότητα) και από την μουσουλμανική κατά κύριο λόγο Βοσνία» ανέφερε αναλυτής του Facebook.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, χώρες όπως η Ινδία, η Νιγηρία και η Τουρκία έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο αστικές, με πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις αγροτικές περιοχές για τις μεγάλες πόλεις όπως το Χαϊντεραμπάντ η Τσεννάι στην Ινδία και το Λάγος στη Νιγηρία.
Στις περισσότερες από τις πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, μεγάλο ποσοστό των μεταναστευτικών ροών προέρχεται από τις ίδιες τις χώρες.
Οι αναλυτές έχουν παρατηρήσει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι η Καμπάλα στην Ουγκάντα, απορροφά σημαντικό μέρος ανθρώπων που καταφεύγουν εκεί από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που επλήγη από εμφύλιο πόλεμο.
Στις ΗΠΑ οι μεταναστευτικές ροές τείνουν να προέρχονται από άλλες χώρες, όπως η Κούβα προς το Μαϊάμι και από το Μεξικό σε πόλεις όπως το Σικάγο, το Χιούστον, το Ντάλας και το Λος Άντζελες.
Στα δεδομένα του Facebook δεν συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από την Κίνα, όπου το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει απαγορευτεί.
Οι δέκα προορισμοί μεταναστευτικών ροών, όπως καταγράφηκαν από τα στοιχεία χρηστών του Facebook είναι:
1. Λάγος, Νιγηρία
2. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
3. Μπογκοτά, Κολομβία
4. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
5. Άκκρα, Γκάνα
6. Χαϊντεραμπάντ, Ινδία
7. Καμπάλα, Ουγκάντα
8. Λίμα, Περού
9. Τσεννάι, Ινδία
10. Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία