Η κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κιρ του Νοτίου Σουδάν δεσμεύτηκε σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσαν σήμερα οι γειτονικές του χώρες, καλώντας τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ να δεσμευτεί και αυτός για το ίδιο.
Οι περιφερειακοί επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής του ανατολικοαφρικανικού οργανισμού Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD) στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, κάλεσαν εξάλλου τις εμπόλεμες πλευρές να συναντηθούν για συνομιλίες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου.
Η IGAD «χαιρετίζει την δέσμευση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν για μια άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και ζητεί από τον Ρικ Μάκαρ και τις άλλες πλευρές να αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά την 23η έκτακτη σύνοδο της IGAD.
Ο Κιρ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν μετέβη στο Ναϊρόμπι για να μετάσχει στη σύνοδο αυτή των αφρικανών ηγετών που προσπαθούν να μεσολαβήσουν για τον τερματισμό της σύγκρουσης η οποία άρχισε πριν από δύο εβδομάδες στο Νότιο Σουδάν και έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με Κενυάτη αξιωματούχο.
«Ο Κιρ δεν έρχεται επειδή (ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ) Ντεσαλέγκ και ο (Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου) Κενυάτα τον συνάντησαν χθες στην Τζούμπα. Ό,τι χρειαζόταν να συζητηθεί, το συζήτησαν», εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός της Κένυας.
Κατά την σύνοδο αυτή κορυφής της IGAD στο Ναϊρόμπι, οι ηγέτες των γειτονικών χωρών του Νοτίου Σουδάν εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στον Κιρ, σημειώνοντας ότι δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής του ιδίου και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του.
«Ας γίνει γνωστό ότι εμείς στην IGAD δεν θα αποδεχθούμε την αντισυνταγματική ανατροπή μιας δημοκρατικώς εκλεγμένης κυβέρνησης στο Νότιο Σουδάν», σημείωσε ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη σύνοδο.
Μια στρατιωτική λύση δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας στο Νότιο Σουδάν, πρόσθεσε εξάλλου ο Κενυάτα και κάλεσε τον Κιρ και τον Μάκαρ να αδράξουν την ευκαιρία και να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Η τωρινή κρίση, αν δεν περιοριστεί, θα προκαλέσει τον εσωτερικό εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και προσφύγων και θα φέρει πολύ μεγάλη οπισθοχώρηση στην περιοχή», προειδοποίησε εξάλλου ο Κενυάτης πρόεδρος.
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι σχεδόν 122.000 άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τα μέσα του Δεκεμβρίου που άρχισε η κρίση στη χώρα.
«Τουλάχιστον 121.600 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, λόγω της οξείας κρίσης στο Νότιο Σουδάν», αναφέρει το OCHA σε ανακοίνωσή του, στην οποία εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος λόγω των λίγων πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους για το θέμα αυτό οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες που βρίσκονται εκεί.
Από αυτούς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 63.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε βάσεις του ΟΗΕ, κυρίως στην Τζούμπα, την Μπορ, την Μαλάκαλ, την Μπέντιου και την Πάνανγκ.
Εξάλλου μόνον στην Τζούμπα, περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, κατέληξε το OCHA, την ώρα που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούσαν την συγκέντρωση 166 εκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους στη χώρα οι οποίες έχουν στόχο την χορήγηση ιατρικής αρωγής και βοήθειας σε τρόφιμα, όπως και την διανομή προϊόντων πρώτης ανάγκης.
Την ίδια ώρα από το πεδίο των μαχών στο Νότιο Σουδάν, εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι αντάρτες στη χώρα που είναι πιστοί στον Μάκαρ ηττήθηκαν στην Μαλακάλ, πρωτεύουσα της πετρελαιοπαραγωγού πολιτείας του Άνω Νείλου, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις που διήρκεσαν τέσσερις ημέρες.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις «έχουν 100% υπό τον έλεγχό τους την πόλη Μαλακάλ και εκδιώκουν τις δυνάμεις του πραξικοπήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Φίλιπ Άγκερ, ο οποίος είχε δηλώσει χθες ότι οι αντάρτες ήλεγχαν το μισό τμήμα της πόλης.