Οι Γάλλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν μια διαφορετική Πρωτομαγιά, χωρίς διαδηλώσεις και λουλούδια, αλλά με πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες της άρσης του περιορισμού λόγω του κορονοϊού.
«Συναυλίες» με σκεύη κουζίνας, ομαδικά τραγούδια, διαδικτυακές διαμαρτυρίες, πλακάτ με διεκδικήσεις: τα συνδικάτα, οι ηγεσίες των οποίων δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους μετά τη συζήτηση – μέσω βιντεοδιάσκεψης – με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ για την άρση των μέτρων περιορισμού, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και από τα μπαλκόνια.
«Είναι μια ευκαιρία να προβάλλουμε τις κοινωνικές διεκδικήσεις που υπερασπιζόμαστε εδώ και καιρό και η κρίση υπογραμμίζει», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT. Μαζί με άλλα εργατικά συνδικάτα, μαθητικά και φοιτητικά κινήματα, ζητά να στραφεί η προσοχή στους «ξεχασμένους» και τους «αφανείς των κοινωνιών μας».
Στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορονοϊό βρίσκονται το υγειονομικό προσωπικό, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον αγροδιατροφικό τομέα, τις παραϊατρικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Και ενώ εκφράζονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας στα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός άρχισε διαβουλεύσεις με εργοδότες και συνδικάτα για το πώς θα επιστρέψουν οι Γάλλοι στις δουλειές τους, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορική οικονομική ύφεση.
Για τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, «χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότεροι Γάλλοι να αρχίσουν και πάλι να εργάζονται», καθώς η ανεργία απογειώθηκε, καταγράφοντας ιστορική αύξηση τον Μάρτιο (+7,1%).
Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Force ouvrière Ιβ Βεριέ ζήτησε να παραταθεί η ενίσχυση των εργαζομένων οι συμβάσεις εργασίας αίρονται, που η κυβέρνηση σκοπεύει να τερματίσει τον Ιούνιο.
Το πλήγμα που προκαλεί η πανδημία στην οικονομία επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του lockdown, τον Μάρτιο, καταγράφηκε συρρίκνωση 5,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.
Από την 1η Μαρτίου, η χώρα έχει καταγράψει 24.376 θανάτους λόγω του κορονοϊού, εκ των οποίων 289 το τελευταίο 24ωρο.