Μπορεί να μην ήταν έγκλημα εκείνο που συνέβη στις 20 Απριλίου του 1889 στο σπίτι με τη διεύθυνση «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στη μικρή πόλη Μπράουναου της Άνω Αυστρίας, η γέννηση δηλαδή ενός ανθρώπου, όμως επειδή επρόκειτο για εκείνον που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της, η πόλη στις όχθες του ποταμού Ιν – όπου βρίσκεται το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ – ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της κληρονομιάς.
Καθώς οι προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες για να απαλλαγεί η πόλη από αυτό το στίγμα είχαν μόνο μερική επιτυχία, για το λόγο αυτό ξεκινά τώρα μια νέα πρωτοβουλία δημιουργώντας μια ανοικτή διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία πρόκειται να δημοσιεύονται στο μέλλον επιστημονικά θεμελιωμένα, ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δεδομένα, με στόχο να αντικρουστούν με τον κατά το δυνατό ευρύτερο τρόπο οι αρνητικές προκαταλήψεις.
Μόνο που η πρωτοβουλία αυτή δέχεται ήδη κριτική και μάλιστα από το «Δίκτυο οργανώσεων κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας που επιρρίπτει στους ιδρυτές της μια αποσιώπηση του σημερινού δεξιού εξτρεμισμού, επισημαίνοντας πως έχοντας κανείς στόχο το καθάρισμα της εικόνας της πόλης διατρέχει τον κίνδυνο μονόπλευρης επιχειρηματολογίας και διάδοσης προπαγάνδας.
Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του Δικτύου, Ρόμπερτ Άιτερ, «φυσικά και το Μπράουναου δεν είναι πόλη ναζιστών, ωστόσο υπάρχει στην πόλη, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μια ανθούσα σκηνή ακροδεξιών και για το λόγο αυτό, αντί για ένα «γυάλισμα» της εικόνας της θα πρέπει να υπάρξει μια ανοικτή και κριτική αντιπαράθεση, καθώς η συνειδητοποίηση και η καταπολέμηση επίκαιρων ακροδεξιών τάσεων δεν μπορεί να αντικατασταθεί μόνον με την αλλαγή των ονομάτων κάποιων οδών, με εκείνα κάποιων αντιστασιακών κατά του ναζισμού».
Στην κριτική αυτή, οι αρμόδιοι της «πλατφόρμας» ανταπαντούν πως το εγχείρημά τους δεν έχει στόχο το καθάρισμα της εικόνας, αλλά την αντιπαράθεση με το παρελθόν στη βάση αδιάσειστων ντοκουμέντων και φυσικά η αντιπαράθεση με το παρελθόν δεν σημαίνει πως αυτή μπορεί να αντικαταστήσει κατά κανένα τρόπο το βλέμμα στο παρόν.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο διαχείρισης του παρελθόντος, το δημοτικό συμβούλιο του Μπράουναου, είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν δυόμισι χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του «επίτιμου δημότη» που είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933.
«Αν και δεν υπάρχουν αρχειακά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η πόλη Μπράουναου αμ Ιν απένειμε στον Αδόλφο Χίτλερ τον τίτλο του επίτιμου δημότη, ο τίτλος συμβολικά και για προληπτικούς λόγους ανακαλείται», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.
Η πόλη Μπράουναου ανακάλεσε επίσης το δικαίωμα παραμονής που είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1938, χρονιά κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία. «Με αυτή την απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του Μπράουναου έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και ανέλαβε την πολιτικοϊστορική της ευθύνη», εκτίμησε ο δήμαρχος Γιοχάνες Βάιντμπαχερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.