Να διευρύνει την εξέταση πολιτών για την Covid-19 σχεδιάζει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, αφού εξασφάλισε επιπλέον 10 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, καθώς το μέτρο αυτό είναι σύμφωνα με τους αξιωματούχους σημαντικό για τη διατήρηση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε χαμηλά ποσοστά και για να επιτραπεί να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.
Η Αυστραλία αποδίδει την μείωση του ποσοστού νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάτω από 1% στην μερική καραντίνα που επέβαλε και στην εξέταση των πολιτών της. Η χώρα των 25,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει περίπου 6.700 κρούσματα και 88 θανάτους.
Οι Αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα αποθέματα σε τεστ για να επεκτείνουν την εξέταση σε ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών που θα διεξαχθούν από τα περίπου 500.000 τεστ που είχαν γίνει τον περασμένο μήνα.
«Αυτά τα 10 εκατομμύρια τεστ θα επιτρέψουν στις μονάδες δημόσιας υγείας των πολιτειών και των εδαφών μας να μπορέσουν να υποβάλουν σε εξετάσεις ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, ώστε να μας παράσχουν τη δυνατότητα να περιορίσουμε, να καταστείλουμε και να καταπολεμήσουμε τον ιό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γκρεγκ Χαντ.
Ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, έχει δηλώσει ότι η αύξηση των εξετάσεων αποτελεί προϋπόθεση για να ξανανοίξουν τα εστιατόρια και οι παμπ της χώρας, να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και να διευρυνθούν τα όρια που ισχύουν για τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να παραστούν στους γάμους και τις κηδείες.
Ορισμένες πολιτείες και εδάφη έχουν αρχίσει μεμονωμένα να χαλαρώνουν κάποιους περιορισμούς, όπως το να επιτρέπουν σε έναν λίγο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων να συναθροίζεται σε δημόσιους χώρους και να ξανανοίγουν παραλίες. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα πριν από την αξιολόγηση της κατάστασης στις 11 Μαΐου.
Τα κυτία διαγνωστικών τεστ εξασφαλίστηκαν από την Κίνα από τον ιδρυτή της Fortescue Metals Group, ο οποίος τα πούλησε στην κυβέρνηση στην τιμή κόστους των 320 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (192,96 εκατ. ευρώ).
Στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν δήλωσε ότι θέλει να αυξήσει τα ποσοστά εξέτασης κατά 50% και κάλεσε τους εργαζομένους στο σύστημα υγείας και όποιον άλλον θέλει με το «παραμικρό συνάχι» να εξετάζεται.
Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Αρχές της πολιτείας θα επεκτείνουν την εξέταση των εργαζομένων στο σύστημα υγείας και αυτών που απασχολούνται σε οίκους ευγηρίας μετά το ξέσπασμα νέου κορονοϊού σε γηροκομείο στο δυτικό τμήμα του Σίδνεϊ.
Κινητές μονάδες που θα εξετάζουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους
Έντεκα ηλικιωμένοι πέθαναν από Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, στον οίκο ευγηρίας «Newmarch House» μετά την μετάδοση του νέου κορονοϊού σε αυτούς από υπάλληλο που είχε προσβληθεί. Η Anglicare, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον οίκο ευγηρίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν κι άλλοι θάνατοι.
Στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, οι Αρχές σχεδιάζουν να λειτουργήσουν κινητές μονάδες που θα εξετάζουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους, τα γραφεία και την ώρα που έχουν βγει έξω για ψώνια.
Ο Μόρισον σημείωσε ότι 2,8 εκατομμύρια Αυστραλοί έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών στα κινητά τους τηλέφωνα, το οποίο είναι η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει για να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις.
Ο Μόρισον έχει πει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον το 40% των Αυστραλών να κάνει download την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών στο κινητό τηλέφωνο, ώστε αυτή να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, αν και ακτιβιστές των πολιτικών ελευθεριών την κατηγορούν για εισβολή στην ιδιωτική τους ζωή.
«Αν θέλετε να επιστρέψετε σε μια οικονομία και μια κοινωνία με περισσότερες ελευθερίες, είναι σημαντικό ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων να κατεβάσει την εφαρμογή αυτή», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος πρόσθεσε ότι μόνον αξιωματούχοι του τομέα υγείας θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.
Η εφαρμογή αυτή, η οποία στηρίχθηκε στο λογισμικό TraceTogether της Σιγκαπούρης και χρησιμοποιεί σήματα Bluetooth για να καταγράφει πότε ένας άνθρωπος βρίσκεται κοντά σε κάποιον άλλον, αποσκοπεί να βοηθάει τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας να εντοπίζουν ανθρώπους που ενδεχομένως εκτέθηκαν στον ιό.
Παρόμοια εφαρμογή αναμένεται να λειτουργήσει και στη Μεγάλη Βρετανία εντός των προσεχών εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε χθες (28/04) η εταιρεία κατασκευής της.