Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε σήμερα πως περιμένει ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 6,6% το 2020 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Ifo, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και αναμένεται συρρίκνωση κατά 12,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα αναμένεται για το τέλος του 2021, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

«Μπορεί να χρειαστεί ένα ταμείο διάσωσης για τον τομέα της γαστρονομίας, αν το lockdown κρατήσει πολύ»

Ο τομέας της γαστρονομίας στη Γερμανία μπορεί να χρειασθεί ένα ταμείο διάσωσης, αν το lockdown διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι αναμένεται εξαιτίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει διαθέσιμα για τον τομέα δάνεια καθώς και ένα πρόγραμμα μειωμένης εργασίας ενώ ηγέτες του συνασπισμού της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να μειώσουν τον φόρο στις πωλήσεις φαγητών στο 7% για έναν χρόνο, δήλωσε ο Αλτμάιερ.

«Ως υπουργός Οικονομίας λέω πως αν, αντίθετα με τις προσδοκίες, απαιτηθεί πολύς καιρός μέχρι να είναι δυνατή μια πλήρης επαναλειτουργία, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη βοήθεια, θα χρειαστούμε τότε κάτι σαν ένα ταμείο διάσωσης για τη γαστρονομία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε πως θέλει τα εστιατόρια και οι ξενώνες να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν, όμως η επαναλειτουργία τους πρέπει να γίνει με ασφάλεια και η προτεραιότητα είναι να εξασφαλισθεί πως η μόλυνση δεν θα διαδοθεί.

«Χρειαζόμαστε λύσεις και δουλεύουμε γι’ αυτό», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.