Τις θέσεις και τα επιχειρήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το απόγευμα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τηλεόραση του κρατικού καναλιού ΡΙΚ.
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Αναστασιάδη και στο επίκεντρο της ήταν οι διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας επί κοινής διακήρυξης, με την οποία να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνοκυπριακή πλευρά και εξέφρασε στον Μπαν Κι-μουν την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, δεδομένου, ότι θα υπάρξει κατανόηση από την άλλη πλευρά με την αποδοχή των στοιχειωδών που ζητά να περιληφθούν στη διακήρυξη.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να επιδεικνύει την εποικοδομητική στάση που ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Επίσης φέρεται να ξεκαθάρισε στο Γενικό Γραμματέα, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε νόθευση της μιας κυριαρχίας την οποία επιδιώκει η τουρκική πλευρά, ενώ ανέπτυξε και τις τροποποιήσεις που επιδιώκει η Ελληνοκυπριακή πλευρά στο έγγραφο που υπέβαλε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Η συνομιλία κράτησε περίπου 10 λεπτά και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη στάση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, η οποία θεωρείται ασυμβίβαστη με τη θέση του, ως εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.
Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ανέφεραν, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως όλα όσα καταθέτει στις διεργασίες για τη διακήρυξη πηγάζουν από καλή βούληση και αποσκοπούν στο καλό όχι μόνον των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.
Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Μπαν Κι Μουν άκουσε τα πάντα με προσοχή και είπε, ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Προέδρου αλλά δεν προέβη σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις ή τοποθετήσεις.
Το τηλεφώνημα ακολούθησε την πρωινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του Συμβουλίου Αρχηγών και της Διαπραγματευτικής Ομάδας, στην οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν, επί σχεδόν τρεις ώρες, οι θέσεις που κατατίθενται από τις δυο πλευρές.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοίμασε νέα αντιπρόταση, η οποία αναλύθηκε, προκειμένου να τεθεί ενώπιον του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαμορφωμένη ελληνοκυπριακή πρόταση αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, καθώς και την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους..
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να ανέφερε στη σύσκεψη, ότι θα μετέφερε στον Μπαν Κι-μουν την πρόταση, παρά τις διαφωνίες, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη.
«Δεν μπορεί να συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία για την κοινή διακήρυξη. Η πρόταση αυτή θα είναι ‘take it or leave it’ ” (δηλαδή γίνεται αποδεκτή ως έχει, ή απορρίπτεται), φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Η αντιπρόταση ετοιμάστηκε μετά την υποβολή, προ ημερών, τουρκοκυπριακής πρότασης που έγινε και απορρίφθηκε, καθώς προωθούσε ουσιαστικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τριπλή κυριαρχία, αφού αναφερόταν σε μια «κυριαρχία διεθνώς» και δύο χωριστές κυριαρχίες στο εσωτερικό.
Οι βασικές διαφοροποιήσεις, που προωθούνται με την ελληνοκυπριακή αντιπρόταση είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, η αφαίρεση της λέξης «equally” (εξ ίσου) από την περιγραφή της μίας κυριαρχίας και η αντικατάστασή της με τη λέξη “μαζί”, ώστε η φράση που περιγράφει την κυριαρχία να είναι: «Η μια κυριαρχία θα προέρχεται από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους μαζί».
Επίσης, επαναφέρθηκε η απαγόρευση της απόσχισης από το ομόσπονδο Κυπριακό κράτος και περιλήφθηκε η αναφορά, ότι «κάθε διαφορά θα την επιλύει το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο”.