Η Γαλλία σχεδιάζει να επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων μετά τον τερματισμό του lockdown στις 11 Μαΐου, αν και κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ορισμένες περιοχές για να προληφθεί η αναζωπύρωση της επιδημίας.
Η γαλλική κυβέρνηση αποκλείει επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ και μπαρ αμέσως μετά τον τερματισμό του lockdown στις 11 Μαΐου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ σε ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες από την επιδημία περιοχές.
Με δηλώσεις στο France Info ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με βάση πρωτόκολλα που θα εξασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων και των πελατών.
Ο Μπρουνό Λεμέρ δεν διευκρίνισε σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν οι περιορισμοί επί της λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι όμως γνωστό ότι η επιδημία έπληξε σοβαρότερα το Παρίσι και την περιφέρειά του, καθώς και την ανατολική Γαλλία.
Η γαλλική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για το άνοιγμα της οικονομίας, έχει κάνει πάντως σαφές ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών θα παραμείνουν ώστε να μην διαδοθεί η επιδημία Covid-19 σε περιοχές της χώρας που είχαν μικρότερη έκθεση στον κορονοϊό.
Εστιατόρια, μπαρ και καφέ θα ανοίξουν προς τα μέσα του Ιουνίου, το νωρίτερο. Αθλητικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις θα παραμείνουν απαγορευμένες τουλάχιστον μέχρι τότε. Όμως, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται πλέον άδεια για να περπατήσουν στους δρόμους ή για να βγουν για τρέξιμο.
Πρόληψη δεύτερου κύματος
Ο επικεφαλής της υγειονομικής αρχής για την διαχείριση της επιδημίας Ζερόμ Σαλομόν δήλωσε ωστόσο ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η άρση του lockdown θα εξαρτηθεί από την σημαντική μείωση του αριθμού των ασθενών και των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
«Στόχος της Γαλλίας δεν είναι η οικοδόμηση συλλογικής ανοσίας μέσω της πρόκλησης ενός δεύτερου και στην συνέχεια ενός τρίτου κύματος της επιδημίας, που μας φαίνεται πολύ επικίνδυνο. Ο στόχος είναι η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του ιού και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για να κερδίσουμε χρόνο μέχρι την έλευση αποτελεσματικών φαρμάκων και εμβολίων», είπε.
«Κάτω από το 10% του γαλλικού πληθυσμού αναμένεται να έχει εκτεθεί στον κορονοϊό μέχρι το πέρας του lockdown. Η γαλλική κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης σε μέτρα περιορισμού των κινήσεων των ηλικιωμένων και έχει κάνει σαφές ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων «η ζωή δεν θα είναι όπως πριν».
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν την εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι προστατευτικές μάσκες θα είναι διαθέσιμες για το κοινό, αν και δεν είναι σαφές αν η χρήση τους θα γίνει υποχρεωτική.
Τέλος, στόχος είναι η αύξηση των τεστ από 200.000 ανά εβδομάδα σήμερα σε 700.000, δήλωσε ο Ζερόμ Σαλομόν. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό να απομονώνονται ώστε να διαρραγεί η αλυσίδα της μετάδοσης.