Tα ηλεκτρικά φαναράκια και οι στολισμοί για τον εορτασμό του Ραμαζανιού που θα συναντούσε κάποιος στους δρόμους της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ αυτή την περίοδο θα απουσιάζουν φέτος εν μέσω των περιορισμών για τον κορονοϊό και της αυξανόμενης ανησυχίας για την οικονομική κατάσταση της περιοχής.
Ο ιερός μήνας της νηστείας των μουσουλμάνων αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή, αλλά, όπως και σε άλλες περιοχές, οι Παλαιστίνιοι φέτος θα αναγκαστούν να τον γιορτάσουν χωρίς τις συνηθισμένες συγκεντρώσεις για το οικογενειακό γεύμα ή την απογευματινή προσευχή.
Και με τον ίδιο τρόπο που ο περιορισμός επηρεάζει αρνητικά την διάθεση των πιστών, επηρεάζεται και η οικονομία: οι παλαιστινιακές αρχές έχουν κλείσει τα σχολεία, τους χώρους τέλεσης γάμων, τα τεμένη και τα εστιατόρια οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία.
Με δύο μόνο θανάτους από την covid-19 και 335 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού η Χαμάς στη Γάζα, η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν επιβάλει διάφορους περιορισμούς.
Για παράδειγμα, ο Θόλος του Βράχου και το Τέμενος Αλ Άκσα- ο τρίτος πιο ιερός τόπος στο Ισλάμ -έχουν κλείσει για το κοινό στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές στην Ιερουσαλήμ.
«Δεν υπάρχουν πιστοί, δεν υπάρχει κόσμος και το κλείσιμο του Τεμένους Αλ Άκσα έχει επηρεάσει πολύ τον παλαιστινιακό λαό και ιδιαίτερα τους πολίτες της Ιερουσαλήμ», λέει ο Άμαρ Μπακίρ, ένας κάτοικος της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.
Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι θα προσεύχονταν το Ραμαζάνι στο Αλ Άκσα, ανεβάζοντας τον αριθμό αυτόν σε εκατοντάδες χιλιάδες κατά τις τελευταίες ημέρες του. Αντ΄αυτού, αυτή τη χρονιά οι προσευχές θα μεταδοθούν από το εσωτερικό του τεμένους.
«Αυτή η απόφαση λαμβάνεται για πρώτη φορά μέσα σε 1.400 χρόνια, είναι σκληρή και ραγίζει τις καρδιές μας», λέει Όμαρ Αλ Κισουάνι, ο διευθυντής του τεμένους.
Γάζα
Στη Γάζα, όπου δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού έξω από τα κέντρα καραντίνας, η Χαμάς λέει ότι ακόμη δεν χρειάζεται να επιβληθεί ένα πλήρες lockdown.
Οι πελάτες εξακολουθούν να συρρέουν στις αγορές και τα καταστήματα διαθέτουν όλα τα τρόφιμα εκείνα που καταναλώνονται στη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Αλλά δεδομένου ότι οι οικογένειες αποταμιεύουν χρήματα για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης, πολλοί κάτοικοι χαζεύουν απλώς τις βιτρίνες.
«Οι πολίτες είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς τις επισκέψεις σε σπίτια εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού», λέει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Άνας Κατέρτζι.
«Έρχονται στην αγορά για να περάσουν τον χρόνο τους, αυτή είναι η διασκέδασή τους αφού έχουν κλείσει οι καφετέριες», τονίζει ο 57χρονος Αμπού Σαμπάν, ιδιοκτήτης καταστήματος τροφίμων. «Κανένας δεν αγοράζει», προσθέτει ο ίδιος.
Δυτική Όχθη
Στη Δυτική Όχθη η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά το πλήρες lockdown έχει χαλαρώσει για να επιτραπεί σε ορισμένες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν και πάλι την μερική λειτουργία τους καθώς προβλέπεται μείωση κατά 50% των εσόδων τους.
«Είναι ένα θλιβερό Ραμαζάνι», λέει ο Μαχέρ αλ-Κούρντι, ένας ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στη Χεβρώνα.