Περίπου 480.000 άνθρωποι διαδήλωναν σήμερα το μεσημέρι στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επισήμανε «μια ελαφρά μείωση» σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα δράσης στις 12 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι η διανομή των καυσίμων θα εξομαλυνθεί μέσα σε τέσσερις ή πέντε ημέρες, ενώ ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε πως θα λάβει μέτρα κατά των αποκλεισμών των διυλιστηρίων και για «να εγγυηθεί την τάξη».

«Ένα σχέδιο μεταφοράς καυσίμων τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα το πρωί υπό τον υπουργό Μεταφορών Ντομινίκ Μπισερό. Σε τέσσερις ή πέντε ημέρες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί», δήλωσε ο Φιγιόν μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε από την Ντοβίλ της δυτικής Γαλλίας, όπου συμμετέχει σε γαλλο-γερμανο-ρωσική σύνοδο κορυφής: «Κατανοώ την ανησυχία. Σε μια δημοκρατία, καθένας μπορεί να εκφράζεται, όμως πρέπει να το κάνει χωρίς βία και χωρίς παρεκτροπές. Θα πραγματοποιήσω μόλις επιστρέψω στο Παρίσι μια συνεδρίαση για να αρθεί το αδιέξοδο σε ορισμένες καταστάσεις, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν και που δεν πρέπει να στερηθούν την βενζίνη».

«Εξάλλου πρέπει να προσέξουμε πολύ την άφιξη ενός ορισμένου αριθμού ταραχοποιών. Θα συνεργαστώ και με τις δυνάμεις της τάξης ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη, είναι κι αυτό καθήκον μου», τόνισε.

«Φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξουν παρεκτροπές; Ασφαλώς. Όμως η μεγαλύτερη παρεκτροπή θα ήταν να μην πράξω το καθήκον μου και να μην προβλέψω για τη χρηματοδότηση των συντάξεων», δήλωσε επίσης ο γάλλος πρόεδρος.

«Όσον αφορά τα υπόλοιπα, είμαι σίγουρος ότι όλοι θα επιδείξουν ψυχραιμία. Απευθύνω έκκληση στην υπευθυνότητα όλων ώστε τα πράγματα να μην ξεπεράσουν ορισμένα όρια», κατέληξε.