Τουλάχιστον 73 στρατιώτες –και αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων– έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Τζούμπα, στο Νότιο Σουδάν και 13.000 πολίτες αναζήτησαν καταφύγιο στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα αυτή καθώς οι συγκρούσεις ξεκίνησαν και πάλι σήμερα, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποτράπηκε ένα πραξικόπημα την Κυριακή.
Πυρά και εκρήξεις ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι αργά το μεσημέρι σήμερα, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στην πρωτεύουσα. Μετά τις 14:30 ακούγονταν μόνο σποραδικά πυρά από ορισμένες συνοικίες της πόλης, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα πυρά προέρχονταν από τουλάχιστον τρεις περιοχές: από το γενικό επιτελείο του στρατού στο κέντρο της πρωτεύουσας, από την περιοχή όπου βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και τη συνοικία Γκουντέλε 2, όπου υπάρχει ένας στρατώνας.
«Είναι σημαντικό η βία να μην εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων», προειδοποίησε η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Minuss) καλώντας «όλους τους πολίτες και την ηγεσία να αποφύγουν οποιαδήποτε βίαιη ή εμπρηστική ενέργεια».
Από τη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ανέφερε ότι 13.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν ζητήσει προστασία από τις υπηρεσίες του Οργανισμού για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων μονάδων του στρατού. Ο Μπαν συζήτησε την κατάσταση με τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ και του ζήτησε να κάνει μια «πρόταση διαλόγου» στους πολιτικούς αντιπάλους του για να τερματιστούν οι μάχες που ξέσπασαν μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης από τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ, ο οποίος στηρίζεται από μερίδα των ενόπλων δυνάμεων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να εξετάσει την κατάσταση στη χώρα αυτή αργότερα σήμερα.
Ο εκπρόσωπος του Μπαν, Μάρτιν Νεσίρκι, είπε ότι ο Οργανισμός ανησυχεί κυρίως για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο τα μέλη συγκεκριμένων εθνικών ομάδων. Ο Σάλβα Κιίρ και ο Ρικ Μάκαρ ανήκουν σε διαφορετικές φυλές, στην Ντίνκα ο πρώτος και στην Νουέρ ο δεύτερος.
Το πρωί ο υφυπουργός Υγείας Μακούρ Κοριόν είχε δηλώσει ότι από την έναρξη των συγκρούσεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26 άνθρωποι –στρατιώτες και πολίτες– ενώ άλλοι 140 τραυματίστηκαν.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν συλληφθεί δέκα πολιτικοί, κυρίως πρώην υπουργοί της κυβέρνησης που καθαιρέθηκε τον Ιούλιο και κατηγορούνται ότι μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Μεταξύ άλλων συνελήφθησαν οι πρώην υπουργοί Εθνικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Τηλεπικοινωνιών και Οικονομικών.
Ο Μάκαρ διέφυγε και καταζητείται μαζί με τους φερόμενους ως συνεργούς του: τον πρώην γενικό γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος (SPLM) Παγκάν Αμούμ, τον πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Ουνιτέ, Ταμπάν Ντενγκ Γκάι και τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, πρώην σύμβουλο του Κιίρ και ιστορική προσωπικότητα του αντάρτικου κινήματος του Νοτίου Σουδάν, Άλφρεντ Λάντο Γκόρε.
Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας παρέμεινε κλειστό σήμερα ενώ και οι τηλεπικοινωνίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Την Δευτέρα ο πρόεδρος Κιίρ είχε ανακοινώσει ότι αποτράπηκε ένα πραξικόπημα, κατηγορώντας ως εγκέφαλο τον πρώην αντιπρόεδρο και τους στρατιώτες που παραμένουν πιστοί σ’ αυτόν. Ορισμένοι παρατηρητές ωστόσο εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο έγινε όντως απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι ενδέχεται να πρόκειται για πρόσχημα για να «ξεφορτωθεί» τον Μάκαρ, ο οποίος παραμένει γενικός γραμματέας του SPLM.
Οι πρώτες μάχες ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής, πιθανότατα μεταξύ αντιπάλων ομάδων του νοτιοσουδανικού στρατού. Σταμάτησαν μέσα στη νύχτα και συνεχίστηκαν επί τρεις ώρες το πρωί της Δευτέρας.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν Ντόναλντ Μπουθ δήλωσε νωρίτερα στο BBC ότι «η κατάσταση στην Τζούμπα παραμένει σαφώς τεταμένη και αβέβαιη». Λόγω των ταραχών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε να φύγουν από τη χώρα οι Αμερικανοί διπλωμάτες και το μη αναγκαίο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τζούμπα. Στην ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε καλεί επίσης του Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Νότιο Σουδάν «να φύγουν αμέσως» και συστήνει σε όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή να ματαιώσουν τα σχέδιά τους. Η πρεσβεία θα διακόψει τις δραστηριότητές της «μέχρι νεωτέρας».
Οι ΗΠΑ είναι «βαθύτατα προβληματισμένες» από την κατάσταση, είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ουάσινγκτον είχε στηρίξει ενεργά την απόσχιση του Νοτίου Σουδάν από το Σουδάν και την ανακήρυξη του σε ανεξάρτητη χώρα το 2011, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.