Δυόμισι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου στην Αυστρία και έπειτα από διαπραγματεύσεις εννέα εβδομάδων, οι Σοσιαλδημοκράτες και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα συμφώνησαν σήμερα στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ανανεώνοντας το «μεγάλο συνασπισμό» που κυβερνά στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το σχηματισμό της νέας κυβέρνησής τους ανακοίνωσαν νωρίς το απόγευμα, έπειτα από έναν μαραθώνιο τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού, ο νυν και μελλοντικός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και του Λαϊκού, ο επίσης μέχρι τώρα και μελλοντικός αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Φάιμαν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Αυστρία με τη νέα συμφωνία διακυβέρνησης της χώρας θα παραμείνει πρότυπο στην Ευρώπη, με ισχυρή οικονομία και κοινωνική ασφάλεια.
Το βράδυ θα συνεδριάσουν τα ανώτερα όργανα των δύο κομμάτων για να εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις ενώ αύριο θα παρουσιαστεί επίσημα η κυβερνητική συμφωνία και θα ανακοινωθεί ο κατάλογος των υπουργών της νέας κυβέρνησης ενώ πρόκειται να ενημερωθεί επίσημα από τους δύο αρχηγούς ο αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ που θα ορκίσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα τη νέα κυβέρνηση, της οποίας ο αριθμός των μελών θα είναι μικρότερος κατά δύο υφυπουργούς και θα ανέρχεται πλέον σε συνολικά δεκαέξι.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη γνωστό ποια στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών θα καλύψουν συγκεκριμένα υπουργεία, ενώ ανοικτό φαίνεται να παραμένει μέχρι στιγμής το θέμα αυτό από πλευράς του Λαϊκού κόμματος, κυρίως στο εάν το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο προΐστατο μέχρι τώρα η –γνωστή για την αυστηρή στάση και τις επιφυλάξεις της απέναντι στην Ελλάδα– Μαρία Φέκτερ, θα αναλάβει, παράλληλα με τα καθήκοντα του αντικαγκελάριου ο κ. Σπίντελεγκερ.
Ο ίδιος ήταν έως τώρα και επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, θέση που αναμένεται να αναλάβει ο έως τώρα υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, ενώ αναμένεται αντικατάσταση με άλλο στέλεχος του κόμματος, του μέχρι τώρα υπουργού Αγροτικής Οικονομίας Νικολάους Μπερλάκοβιτς.
Στον τελευταίο μαραθώνιο γύρο των διαπραγματεύσεων, που φέρεται να διάρκεσε από χθες το πρωί ως σήμερα το μεσημέρι, επιτεύχθηκαν οι τελευταίες επί μέρους συμφωνίες ανάμεσα στα δύο κόμματα που αφορούν την αύξηση του πραγματικού χρόνου συνταξιοδότησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια κατά 1,6 χρόνια, σε κατά μέσο όρο στα 60 χρόνια, η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος, η διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων που απαιτούσε το Λαϊκό Κόμμα, ενώ δεν υπήρξε τελικά συμφωνία στην επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας και κληρονομιάς που ζητούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες.
Για την ανανέωση του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Λαϊκού Κόμματος χρειάστηκε να περάσουν 74 ημέρες μετά τη διεξαγωγή των πρόσφατων εκλογών, με το μέσο όρο για το σχηματισμό των προηγούμενων, στις συνολικά 13 μεταπολεμικές κοινοβουλευτικές περιόδους στην Αυστρία, να βρίσκεται στις 60 ημέρες, ενώ το «ρεκόρ» μακρύτερης διάρκειας ήταν 129 ημέρες κατά το σχηματισμό κυβέρνησης το 1962-1963.
Οι αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 29 ης Σεπτεμβρίου έφεραν μια συρρίκνωση της δύναμης των μέχρι τότε κυβερνώντων κομμάτων, Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού, που κατέγραψαν το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα, μεταπολεμικά. Αθροιστικά το ποσοστό τους μόλις υπερβαίνει το 50%, αλλά το άθροισμα των εδρών τους που είναι 99, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, αρκεί για σχηματισμό κυβέρνησης.
Στις εκλογές το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε αποσπάσει ποσοστό 26,8% (έναντι 29,3% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008) και 52 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 24% (26%) και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων με 20,5% (17,5%) και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% (10,4%) και 24 έδρες ενώ στη νέα Βουλή εκπροσωπούνται τα πρωτοεμφανιζόμενα σε εκλογές κόμματα Ομάδα Στρόναχ, που απέσπασε ποσοστό 5,7% και 11 έδρες όσο και το ΝΕΟΣ με 5% και 9 έδρες.