Το σώμα που προσδιορίζει τις απολαβές των βουλευτών στη Βρετανία επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να τους δώσει αύξηση κατά 11%, υποστηρίζοντας πως αυτή δεν θα επιβαρύνει στο ελάχιστο τους φορολογούμενους με δεδομένο πως θα γίνουν άλλες αλλαγές.
Η Αρχή Independent Parliamentary Standards Authority (Ipsa) θέλει να αυξήσει τις αποδοχές των βουλευτών κατά 7.600 λίρες σε συνολικά 74.000 λίρες το 2015- δηλαδή κάτι λιγότερο από 88.000 ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διαφώνησε ενώ ο Εντ Μίλιμπαντ ζήτησε να γίνουν συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των κομμάτων και της Ipsa.
Αλλά η Αρχή απάντησε πως η κοινή γνώμη αντιδρά πιο ήπια από την οργισμένη αντίδραση που υπονοείται.
Το προτεινόμενο πακέτο αλλαγών, που αναμένεται αν εφαρμοστούν το 2015, θα περιλαμβάνει μια εφάπαξ αύξηση μετά την οποία οι αποδοχές του κάθε βουλευτή θα συνδέονται με το μέσο μισθό.
Η Ipsa θέλει επίσης να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό σύστημα των βουλευτών και να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς περί των δαπανών τους.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι βουλευτές θα πρέπει να δίνουν μια ετήσια αναφορά της δουλειάς τους για να βοηθήσουν τους ψηφοφόρους τους να καταλαβαίνουν ακριβώς τι κάνουν.
Ο πρόεδρος της Ιpsa Sir Ian Kennedy δήλωσε: «Καταργούμε τα ξεπερασμένα και πολύ γενναία επιδόματα και εισάγουμε μια εφάπαξ αύξηση στις αποδοχές. Στη συνέχεια οι απολαβές των βουλευτών θα συνδέονται με αυτές οποιουδήποτε άλλου.
«Σχεδιάσαμε αυτές τις αλλαγές με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κοστίζουν καθόλου στον φορολογούμενο», τόνισε.
«Πιστεύω πως θα ήταν λάθος οι βουλευτές να πάρουν αύξηση σε μια εποχή περιορισμού των δαπανών», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Η Ipsa δεν χρειάζεται πάντως τη συμφωνία της Βουλής για να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές.
Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ αντιτάχθηκε στην αύξηση και τόνισε πως τα κόμματα θα πρέπει ενωμένα να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση.
«Καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θέλουν να μην προχωρήσει το θέμα, ελπίζοντας πως θα παραπεμφθεί στις καλένδες όπως έγινε πριν πέντε χρόνια με τη χρηματοδότηση των κομμάτων», είχε γράψει σε άρθρο του στους Times ο Ian Kennedy. «Υπάρχει ένταση ανάμεσα στη λογική και την πολιτική αλλά εμείς καλούμαστε να λύσουμε το πρόβλημα για μια γενιά. Αυτό κάναμε», πρόσθεσε. «Η εναλλακτική προσέγγιση μας γυρνά πίσω στις μέρες των πολιτικών συμφωνιών, με τα σκάνδαλα να μην είναι ποτέ μακριά».