Όταν ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, στις αρχές του μήνα, όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που είχαν έρθει σε στενή επαφή μαζί του μπήκαν σε καραντίνα, μεταξύ αυτών και ο διευθυντής της Μοσάντ.
Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ δεν εμπλέκονται, συνήθως, σε θέματα δημόσιας υγείας, οπότε η εμπλοκή τους προκάλεσε το ενδιαφέρον των πολιτών.
Γιατί ο διευθυντής της Μοσάντ Γιόζι Κοέν να έχει βρεθεί ακόμα και στο ίδιο δωμάτιο με τον υπουργό Υγείας;
Όπως γράφουν οι New York Times, η ισχυρή υπηρεσία του Κοέν αποδείχθηκε πως είχε εμπλοκή και μάλιστα μεγάλη στη μάχη της χώρας κατά του κορονοϊού και είχε παίξει ρόλο στην απόκτηση ιατρικού εξοπλισμού.
Καθώς η Μοσάντ, έχοντας κρίνει πως το Ιράν, που δίνει τη δική του μάχη με τον ιό, δεν αποτελεί πια μεγάλη απειλή, αποφάσισε να εμφανιστεί στη διαχείριση της κρίσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.
Παρότι οι προβλέψεις ήταν αρχικά ζοφερές, ο απολογισμός μέχρι στιγμής στο Ισραήλ δεν το κατατάσσει μέχρι στιγμής στις χειρότερα πληττόμενες χώρες, με 11.000 κρούσματα περίπου και 106 θανάτους.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισράηλ, το Sheba Medical Center, συνειδητοποίησαν πως θα χρειάζονταν περισσότερους αναπνευστήρες κι άλλον ιατρικό εξοπλισμό. Εκείνη την εποχή, ο καθηγητής Yitshak Kreiss, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, συναντήθηκε με τον Κοέν σε ιδιωτική εκδήλωση με έναν κοινό τους φίλο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διευθυντής του νοσοκομείου μετέφερε τις πιο επείγουσες ανάγκες εξοπλισμού στον Κοέν, κι εκείνος παρέλαβε εκτενέστερες λίστες από το υπουργείο Υγείας. Κι έτσι η Μοσάντ άρχισε να ενεργοποιεί το διεθνές της δίκτυο για να βρει τα αντικείμενα που χρειάζονταν.
Στις αρχές Μαρτίου, είχε στηθεί κέντρο ελέγχου και διοίκησης για να διαχειριστεί τη διανομή ιατρικού υλικού σε όλη τη χώρα, με επικεφαλής τον Κοέν και έδρα στο Sheba. Συμμετείχαν αντιπρόσωποι της Μοσάντ, του υπουργείου Άμυνας και της Μονάδας 81, η οποία ασχολείται με εξελιγμένο κατασκοπευτικό εξοπλισμό.
Ο καθηγητής Κreiss αρνήθηκε σε συνέντευξή του να πει ακριβώς πώς η Μοσάντ είχε βοηθήσει στην απόκτηση ιατρικού εξοπλισμού ούτε από πού αυτός προερχόταν. Αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλείται η εφημερίδα, η υπηρεσία χρησιμοποίησε διεθνείς επαφές της για να αντιμετωπίσει πιθανές ελλείψεις που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο σύστημα υγείας του Ισραήλ.
Ανώτερος αξιωματούχος της Μοσάντ παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η υπηρεσία του απέκτησε υλικό που είχαν ήδη παραγγείλει άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τους New York Times, η πρώτη αποστολή που αποκτήθηκε με τη συμμετοχή της Μοσάντ έφθασε στο Ισραήλ με ειδική πτήση στις 19 Μαρτίου και ήταν 100.000 τεστ για τον κορονοϊό. Ακολούθησαν κι άλλα τεστ αλλά και μάσκες, φόρμες, γυαλιά και φάρμακα.