Συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε το Σάββατο (04/04) σε περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στην οποία το 1986 σημειώθηκε το περίφημο πυρηνικό ατύχημα. Παρά τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, οι φλόγες εξακολουθούν να καίνε τη γύρω περιοχή για όγδοη συνεχή ημέρα.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας κοντά στις περιοχές που καίγονται έχουν αυξηθεί, ενώ οι άνεμοι δουλεύουν αρνητικά, καθώς απλώνουν τους καπνούς και σε γειτονικές περιοχές. Μάλιστα, το νέφος που έχει προκληθεί έχει φτάσει ακόμη και σε περιοχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όμως μέσα στο Σαββατοκύριακο μετατοπίστηκε προς το Κίεβο.
Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας δεν είναι τέτοια που να προκαλούν κίνδυνο για τους πολίτες των 3 εκατομμυρίων κατοίκων πόλης, οι οποίοι βρίσκονται σε lockdown λόγω κορονοίού, εντούτοις υπάρχει προβληματισμός μην ξεφύγει η κατάσταση και έτσι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ριχτεί στη «μάχη» και βασικό μέλημα είναι να μην πλησιάσουν οι φλόγες το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ένας άνδρας, που έχει πλέον συλληφθεί, έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το Τσέρνομπιλ -τουλάχιστον σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας (κρατικός οργανισμός), μολυσμένα νέφη καπνού μπορεί να πάνε τις επόμενες ημέρες και στο Κίεβο, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας θεωρούνται ασφαλή, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.
Ωστόσο, σε «συναγερμό» δεν είναι μόνο οι Αρχές της χώρας, αλλά υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στο Τσέρνομπιλ, εξαιτίας της δραματικής ιστορίας που κατέγραψε η ανθρωπότητα πριν από 34 χρόνια. Ήταν τότε που ένα ραδιενεργό νέφος σκέπασε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Η περιοχή κοντά στο εργοστάσιο μετά το ατύχημα είναι αρκετά αραιοκατοικημένη, 200 άνθρωποι ωστόσο έχουν παραμείνει εκεί παρά τις αντίθετες οδηγίες. Οι φωτιές είναι συχνό φαινόμενο στα δάση κοντά στο απενεργοποιημένο πια εργοστάσιο ενέργειας, όμως κάθε φορά που ξεσπά μια από αυτές, ένα «μούδιασμα» επικρατεί.
Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έγινε στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας και τότε στην ενωμένη Σοβιετική Ένωση.
Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας πέθαναν 28 πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν σπεύσει στον χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.