Η μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο ζήτησε από κάποιες επιχειρήσεις να κλείσουν και η παλαιά πρωτεύουσα της χώρας, το Κιότο, προειδοποίησε τους τουρίστες να αποφεύγουν την πόλη καθώς η Ιαπωνία παλεύει με τον κορονοϊό εν μέσω φόβων ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πολύ λίγα και ελήφθησαν με καθυστέρηση.
Η κυβερνήτις του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε δήλωσε ότι ζητά από μια σειρά από επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους από αύριο, Σάββατο, κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης διάρκειας ενός μήνας, έως τις 6 Μαΐου, αφού επιλύθηκε η διαμάχη με την ομάδα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για την έκταση των μέτρων.
Η Κόικε ήθελε να υπάρξει κινητοποίηση των αρχών νωρίτερα αλλά ο Άμπε επέμενε ότι τα μέτρα είναι πιθανόν να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις στην οικονομία, η οποία ήδη αναμένεται να υποχωρήσει σε ύφεση, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική κυβέρνηση βάζει τις επιχειρήσεις πάνω από τις ζωές των ανθρώπων.
«Αυτό θα είναι σκληρό για τους κατοίκους αλλά αν ενεργήσουμε γρήγορα, τα βάσανα θα είναι σύντομα και η επιδημία θα περιοριστεί γρήγορα», δήλωσε η Κόικε σε συνεδρίαση της ομάδας δράσης σήμερα.
Επιχειρήσεις όπως καταστήματα ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ καλούνται να κλείσουν και τα εστιατόρια να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας τους. Τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα ειδών σπιτιού και τα κουρεία θα εξαιρεθούν, σε μια παραχώρηση προς την κεντρική κυβέρνηση.
Ο Άμπε κήρυξε την Τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο και έξι ακόμα περιφέρειες, αλλά οι λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στην καθημερινότητα των κατοίκων της πρωτεύουσας έγιναν γνωστές μετά από έντονες ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις. Στην Ιαπωνία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν προβλέπει υποχρεωτικό περιορισμό στο σπίτι ούτε κυρώσεις στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με και εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από την προθυμία των πολιτών.
«Νόμιζα ότι οι κυβερνήτες (των περιφερειών) θα είχαν εξουσίες όπως ένας διευθύνων σύμβουλος αλλά… εγώ νιώθω πιο πολύ σαν μεσαίας κλίμακας στέλεχος», δήλωσε η Κόικε σε δημοσιογράφους σε μια ένδειξη της απογοήτευσης για τις πιέσεις της κεντρικής κυβέρνησης.
Η απόφαση του Άμπε ελήφθη ύστερα από άλμα στον αριθμό των κρουσμάτων στο Τόκιο που προκάλεσε ανησυχίες ότι η Ιαπωνία οδεύει προς το είδος της εκρηκτικής εξάπλωσης που καταγράφηκε σε άλλες χώρες.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιαπωνία αυξήθηκε χθες σε 5.548 με 108 θανάτους, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK. Στο Τόκιο έχουν καταγραφεί 1.519 περιστατικά Covid-19, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ολιγωρία των αρχών.
Ο κυβερνήτης του Άιτσι, στη βιομηχανική ”καρδιά” της Ιαπωνίας που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της Toyota Motor, κήρυξε σήμερα από μόνος του την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε να περιληφθεί η περιφέρεια στις περιοχές τις οποίες αφορούν τα μέτρα της κυβέρνησης. Η Τζιφού στην κεντρική Ιαπωνία επίσης αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τουλάχιστον μία ακόμα περιφέρεια αναμένεται να κάνει το ίδιο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.
Προειδοποίηση από το Κιότο
Ο κυβερνήτης του Κιότο και ο δήμαρχος της πόλης ζήτησαν επίσης να υπαχθεί η περιοχή σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ζήτησαν από τους τουρίστες να αποφεύγουν τα διάσημα ανάκτορα, ναούς και κήπους της πόλης.
«Ζητώ από όλους που αγαπούν το Κιότο και τους τουρίστες από όλο τον κόσμο – μέχρι να τελειώσει αυτή η κατάσταση, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας, σας παρακαλώ να αποφύγετε να επισκεφθείτε το Κιότο», δήλωσε ο δήμαρχος Νταϊσάκου Καντοκάουα σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αποφασίσαμε σήμερα να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψουμε τη διασπορά της ασθένειας», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Κιότο Τακατόσι Νισιγουάκι, κάνοντας λόγο για έναν αριθμό κρουσμάτων «1,8 φορές» μεγαλύτερο εκείνου της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η επιφυλακτική προσέγγιση της κυβέρνησης του Άμπε για το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα υπονομεύσει το στόχο του να περιορίσει κατά 80% τις κοινωνικές επαφές προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του ιού.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου SoftBank Μασαγιόσι Σον ανάρτησε ένα μήνυμα στο Twitter διατυπώνοντας ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την επιδημία. «Για ποιο λόγο η Ιαπωνία έθεσε επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας της;», διερωτάται, συγκρίνοντας την αντίδραση της ιαπωνικής κυβέρνησης με την διαχείριση του Άντονι Φάουτσι, του κορυφαίου επιδημιολόγου στις ΗΠΑ.
Η κυβερνήτις του Τόκιο Κόικε είχε προειδοποιήσει τον Μάρτιο ότι η πρωτεύουσα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με απόλυτη καραντίνα εάν αυξηθούν τα κρούσματα, αν και η ιαπωνική νομοθεσία δεν προβλέπει πρόστιμα για τους κατοίκους που αρνούνται να παραμείνουν στο σπίτι τους ή τις επιχειρήσεις που θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Η Κόικε είπε επίσης ότι οι επιχειρήσεις που θα ανταποκριθούν στην έκκλησή της για αναστολή λειτουργίας θα λάβουν ποσό μεταξύ 500.000 γεν (4.595 δολάρια) και 1 εκατ. γεν από ένα ταμείο που συστήθηκε από την τοπική κυβέρνηση. Ο Άμπε έχει απορρίψει τα αιτήματα να αποζημιωθούν αυτές οι επιχειρήσεις από τα ταμεία της κεντρικής κυβέρνησης.