Να επιτρέψουν τις διαπραγματεύσεις με ένοπλες παρατάξεις, για την αποστράτευση των παιδιών-στρατιωτών, ζήτησε από την Κολομβία και τη Βιρμανία, η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά, Ραντίκα Κουμαρασουάμι.
«Οι δύο αυτές χώρες δεν μας επιτρέπουν να συζητήσουμε με τις μη κυβερνητικές ένοπλες παρατάξεις ώστε να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια δράσης, που θα επέτρεπαν την απελευθέρωση των παιδιών-στρατιωτών», κατήγγειλε η Κουμαρασουάμι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Χωρίς την έγκριση των κυβερνήσεων των χωρών όπου δρουν, ο ΟΗΕ δεν μπορεί να αρχίσει συνομιλίες με τις ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες στέλνουν παιδιά-στρατιώτες σε μάχες.

Στην τελευταία ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ένοπλες συρράξεις παρουσιάστηκε μια λίστα ένοπλων οργανώσεων, θεσμών και άλλων οντοτήτων, που επιστρατεύουν και χρησιμοποιούν τα παιδιά ως στρατιώτες. Η έκθεση παρουσιάζει ακόμη μια λίστα οργανώσεων, οι οποίες κατηγορούνται ότι σκοτώνουν ή ακρωτηριάζουν παιδιά και διαπράττουν σε βάρος τους σεξουαλικά εγκλήματα, όπως η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, η οργάνωση FARDC στο Κονγκό, ο Στρατός Αντίστασης του Κυρίου στο Κονγκό, η αστυνομία στο Αφγανιστάν και το μαοϊκό κομμουνιστικό κόμμα στο Νεπάλ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗ, κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική για τα παιδιά σε 22 χώρες. Σύμφωνα με τη UNICEF τουλάχιστον 250.000 παιδιά υφίστανται εκμετάλλευση, στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων σε όλο τον κόσμο.