Τη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης αξιολογεί ως πιο σημαντική από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ένας πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, Σιν Μπετ.
Ο πρώην αξιωματούχος, έρχεται έτσι σε αντίθεση με την άποψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Οι επιπτώσεις της μη επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης είναι πιο ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας ως λαού και ως κράτους απ’ ό,τι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», εκτίμησε ο Γιουβάλ Ντίσκιν, επικεφαλής της Σιν Μπετ από το 2005 ως το 2011, στη διάρκεια μιας διάσκεψης για την ειρηνευτική διαδικασία που διοργανώθηκε χτες.
«Θα ήθελα να έχουμε μια πατρίδα με ξεκάθαρα σύνορα και να θεωρούσαμε τους ανθρώπους πιο ιερούς από τα εδάφη», συνέχισε ο Ντίσκιν, ένας από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ «The Gatekeepers», στο οποίο συγκεντρώνονται μαρτυρίες πρώην διευθυντών της Σιν Μπετ, που συχνά είναι επικριτικές προς την ισραηλινή πολιτική στο παλαιστινιακό.
«Θα ήθελα να έχουμε μια πατρίδα που δεν υπάρχει χάρη στην κατοχή ενός άλλου λαού. Το λέω αυτό παρόλο που δεν είναι δημοφιλές: αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη μια συμφωνία, προτού φτάσουμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή που θα καταστήσει αδύνατη τη λύση μεταξύ των δύο κρατών», κατήγγειλε ο ίδιος.
Οι δηλώσεις του Ντίσκιν προκάλεσαν αντιδράσεις στις υπηρεσίες εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, διχάζοντας πολλούς πρώην αξιωματούχους της Σιν Μπετ και της Μοσάντ.
Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Ντάνι Γιατόμ, όταν ρωτήθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι συμφωνεί με τις επικρίσεις του Ντίσκιν για την απελευθέρωση τον Οκτώβριο παλαιστίνιων κρατούμενων που είχαν συμμετάσχει σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο Νετανιάχου «επέλεξε για λόγους εσωτερικής πολιτικής να απελευθερώσει παλαιστίνιους κρατούμενους, αντί να παγώσει τις κατασκευές στους εβραϊκούς οικισμούς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό δεν συμβάλει στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», επεσήμανε ο Γιατόμ.